TrendMicro

Novi mobilni proizvodi kompanije Intel

Predstavnici kompanije Intel su na IDF-u istakli plan kompanije koji treba da omogući stabilan ritam pojavljivanja novih hardverskih i softverskih tehnologija za mobilne uređaje i saopštili hiljadama okupljenih programera i industrijskih lidera da će napredak u Intel tehnologiji omogućiti inovacije, saradnju i brže pojavljivanje novih proizvoda na tržištu

fisher_keynote01Najave su obuhvatile i novu seriju višejezgarnih 22nm SoC sistema za tablete, 2-u-1 uređaje, AiO uređaje, desktop računare i druge računarske uređaje, nove Chromebook uređaje koji koriste procesore zasnovane na Haswell mikroarhitekturi, a pored toga najavljeno je da je poslovnim korisnicima dostupna četvrta generacija Intel® Core ™ vPro procesora. Novosti su detaljno objašnjene u govorima Daga Fišera, korporativnog potpredsednika i generalnog menadžera grupe za softver i usluge, zatim Hermana Eula, korporativnog potpredsednika i generalnog menadžera grupe za mobilne komunikacije, kao i Kirka Skaugena, višeg potpredsednika i generalnog menadžera grupe za PC klijente.

Ostale najave obuhvataju nove kapacitete kojima je dopunjena Intel cloud platforma, koja odgovara na potrebe programera u vezi sa pružanjem usluga preduzećima i tržištima provajdera u razvoju, kao i niz novih softverskih alata i kapaciteta za više operativnih okruženja, uključujući Android, Chrome i Windows.

„Kako mobilnost sve više postaje lična i personalizovana, tako kompanija Intel pokreće inovacije da odgovori na ovaj pomak stvaranjem grupe novih usluga, iskustava i uređaja za korisnike, kao i za grupe IT menadžera i poslovnih korisnika “, rekao je Fišer. „Naša strategija je da se pobrinemo da arhitektura kompanije Intel pruži najbolje iskustvo na svim uređajima, u svim radnim uslovima i uređajima različitih cena.“

Dag Fišer, korporativni potpredsednik i generalni menadžer grupe za softver i usluge

On je najavio niz novih softverskih alata, tehnologija i inicijativa kompanije Intel koje će pomoći programerima da stvore iskustva na nekoliko platformi istovremeno.

Fišer je predstavio novu liniju Chromebook uređaja koji koriste procesore zasnovane na Haswell mikroarhitekturi, uključujući vodeći dizajn kompanije HP, zatim sisteme kompanija Acer, ASUS i Toshiba. Chromebook uređaji su još jedan primer jedinstvene softverske strategije kompanije Intel za podršku višestrukim operativnim okruženjima koji rade najbolje na Intel arhitekturi, a samim tim povećavaju mogućnosti korisnika.

Pročitajte i:  AMD-ov Ryzen 7000 Eco Mode je prilično efikasan

Pozdravljajući na sceni višeg potpredsednika kompanije Google, Sundara Pičaia, Fišer je naglasio posvećenost kompanije Intel pružanju najboljeg Google iskustva koje je dostupno u okviru Intel® arhitekture, zajedno sa Android sistemom i Chromebook uređajima. Pored kompanije Google, kompanija Intel daje veliki doprinos Android operativnom sistemu i blisko sarađuje sa kompanijom Google i ekosistemom programera radi optimizacije arhitekture kompanije Intel kako za Android tako i za Chrome.

Fišer je takođe pozdravio na sceni Gonzaga Valoa, višeg potpredsednika u kompaniji Gameloft, koji je rekao da kompanija, kao vodeći proizvođač mobilnih igara, sada prilagođava veliki deo svog portfolija za Android i Intel arhitekturu.

Pored toga, Fišer je objavio da kompanija Intel daje 64-bitnu kernel podršku za Android, pružajući programerima više od 4 GB sistemske memorije kojom bi se omogućile bolje performanse za aplikacije, obezbedile nove konfiguracije memorije i utro put za ultra-HD video na mobilnim uređajima.

Fišer je završio govor ističući Intel Developer zonu (IDZ) koja, kao prodavnica  softverskih alata kompanije Intel, pomaže programerima da povećaju radni učinak na mnogim modelima uređaja, platformama, operativnim sistemima i HTML5.

Herman Eul, korporativni potpredsednik i generalni direktor grupa za mobilne uređaje i komunikacije

Eul je opisao Silvermont mikroarhitekturu kao „izvanredno dostignuće inženjerstva“. On je dodao da izgradnja SoC sistema svetske klase počinje sa velikim CPU jezgom, a kroz Silvermont kompanija Intel isporučuje efikasna jezgra koja se vrlo brzo prilagođavaju višim i nižim performansama i snazi da bi odgovorila na zahteve velikog broja uređaja i tržišnih potreba.

Na osnovu ovoga, Eul je najavio seriju novih višejezgarnih SoC sistema za štedljive tablete, 2-u-1 uređaje i druge računarske uređaje vodećih proizvođača opreme, uključujući Acer, ASUS, Dell, Lenovo i Toshiba,  koji bi trebalo da stignu na tržište u četvrtom kvartalu ove godine.

Intel Atom  Z3000 serija procesora kompanije Intel je prvi mobilni četvorojezgarni sistem-na-čipu i do sada najmoćnija ponuda za tablet uređaje i druge elegantne mobilne uređaje. Kompletan sistem donosi moćan balans performansi, trajanje baterije i mnoštvo funkcija u okviru elegantnog dizajna, sa 10 i više sati aktivnog rada baterije i do tri nedelje rada u režimu mirovanja.

Pročitajte i:  Intel tvrdi da će Arc A770 biti bolji od RTX3060

Najnoviji SoC sistemi kompanije Intel pružaju njenim partnerima fleksibilnost obezbeđivanja jedne hardverske konfiguracije koja podržava i Windows 8 i Android i omogućavajući im da ponude veliki broj uređaja koji zadovoljavaju različite potrebe individualnih i poslovnih korisnika, po povoljnim cenama.

Eul je takođe istakao važnost bežičnog povezivanja budući da 4G mreže, multimedijalne aplikacije i pametni uređaji zahtevaju napredak u komunikacionim tehnologijama. On je rekao da je Intel XMM 7160 modem sada u prodaji. LTE modem je jedno od najmanjih multimodnih-višepojasnih rešenja na svetu koje nudi globalni LTE roming u jednoj varijanti.

Osvrćući se na predstojeće aktivnosti, Eul je rekao da je pojava sledeća generacije XSMM 7260 modema kompanije Intel predviđena za 2014. godinu. On je takođe istakao „Merrifield“ platformu kompanije Intel za smart telefone i tablet uređaje, čije se pojavljivanje na tržištu očekuje 2014. Korišćenjem raznovrsnosti koju nudi 22nm Silvermont mikroarhitektura, Merrifield će omogućiti za 50 odsto bolje performanse i duže trajanje baterije u odnosu na aktuelnu generaciju „Clover Trail +“ proizvoda i doneće podršku za naprednu obradu slika, kontekstualnu svest i lične usluge preko integrisanog senzornog centra i povećanu zaštitu podataka, uređaja i privatnosti.

skaugen_keynote02Kirk Skaugen, viši potpredsednik i generalni menadžer grupe za PC klijente

Ultrabook računari su glavni pokretač inovacija u PC industriji koji daju inspiraciju za elegantnije uređaje, a mnogi su osetljivi na dodir. Danas su laptop računari osetljivi na dodir na raspolaganju po cenama nižim od 450 dolara. Predstavljanjem novih Pentium i Celeron procesora, prvobitno nazvanih „Bay Trail“ M i D, Skaugen je rekao da Intel očekuje da će 2-u-1 uređaji dostići nisku cenu od 349 dolara ove godine, dok će preklopni uređaji koštati 199 dolara. On je rekao da će novi čipovi pokretati niz pristupačnih laptop, desktop i AiO uređaja. Skaugen je pozvao na scenu Tami Reler, potpredsednicu u kompaniji Microsoft, da predstavi saradnju dve firme koja je za cilj imala unapređenje mobilnih usluga, uz očuvanje potpune kompatibilnosti. Oni su prisutnima dopustili da zavire u neke od novih funkcija Windows 8.1 sistema.

Pročitajte i:  Intel planira da prestane s proizvodnjom nekih komponenti

Nadovezujući se na predstavljanje četvrte generacije Intel Core procesora u junu prošle godine, Skaugen je najavio dostupnost nove četvrte generacije Intel ® Core ™ vPro ™ procesora za poslovne korisnike.

„Dinamika poslovnog računarstva se dramatično menja u poslednjih nekoliko godina i kompanija Intel isporučuje svoj najširi spektar poslovnih rešenja”, rekao je Skaugen. „Novi vPro Intel procesori četvrte generacije pružaju karakteristike koje žele i radnici u kompanijama i IT menadžeri: različite forme uključujući 2-u-1 uređaje, Ultrabook uređaje i laptop računare osetljive na dodir sa ugrađenom sigurnosnim karakteristikama, lakom automatizacijom i novim računarskim modelima koji su i fleksibilni i bezbedni. Tu je i novi asortiman ugrađenih hardverskih karakteristika posebno usmerenih na povećanje poslovne produktivnosti.“

Mario Miler , potpredsednik IT infrastrukture u kompaniji BMV, pridružio se Skaugenu na sceni i rekao da ovaj proizvođač automobila u velikoj meri ulaže u sisteme zasnovane na vPro platformi, budući da u platformi vide ogromnu poslovnu vrednost  iz bezbednosnog i produktivnog ugla gledanja.

Gledajući u budućnost, Skaugen je rekao da će kompanija Intel ponovo pomeriti granice narednom procesorskom platformom od 14nm pod imenom „Broadvell“, koja bi trebalo da bude predstavljena 2014. godine i koja će doneti viši nivo performansi, širok spektar beščujnih sistema i duže trajanje baterije.

Skaugen je zatim detaljno naveo neke od naprednih aktivnosti u perceptivnom računarstvu. On je takođe prisutnima saopštio da je Creative Senz3D * Interactive Gesture kamera dostupna na tržištu. Ona omogućava višedimenzionalne igre, video konferencije i upravljanje glasom, a može se kupiti u Creative.com i uskoro će biti u ponudi kompanija Dell, Amazon, Newegg i TigerDirect. Skaugen je završio svoj nastup pokazujući prvi referentni dizajn All-in-One računara i laptopa sa integrisanom kamerom koja podržava gestikulaciju i istakao da će kamera biti integrisana u buduće uređaje kompanija Asus, Dell, HP i Lenovo u toku 2014.

Izvor: Intel

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,