BIZIT 2022

Novi napori u slučaju Planete 9

Eksperti ulažu nove napore kako bi se odgovorilo na pitanja koja su u vezi sa Planetom 9, te na to da li se radi o planeti koja je pet puta veća od Zemlje, ili pak o crnoj rupi.

PCPress.rs Image

Na samoj granici našeg Solarnog sistema, izvan Neptunove orbite, zabeležene su neobične pojave, te je primećeno da se nekoliko kosmičkih objekata kreće drugačije od svih ostalih tela, a da nikome još uvek nije jasno šta je uzrok takvom ponašanju. Popularna hipoteza je da na njihovo kretanje utiče Planeta 9, koju niko još uvek nije video, te se za njom traga. Neki eksperti imaju i alternativna objašnjenja, te veruju da bi na kretanje problematičnih nebeskih tela umesto jednog velikog objekta mogla da utiče kombinovana gravitaciona sila više malih objekata iz Kuiper Belt oblasti.

Ideja o Planeti 9 je prvi put postavljena 2016. godine, kada je primećeno da na nekoliko manjih objekata iz Kuiper Belt oblasti utiče gravitaciona sila nekog nepoznatog nebeskog tela, zbog čega se kreću drugačije od ostalih objekata. Planetu do sada još niko nije pronašao, a verovatno zbog toga što se tamni objekti koji se nalaze toliko daleko teško detektuju, posebno kada se ne zna gde se tačno nalaze.

Naučnici već neko vreme raspravljaju o ovoj pojavi, a studija sa Univerziteta u Pensilvaniji postojanje Planete 9 dovodi u pitanje. Naime, eksperti su analizirali podatke prikupljene u okviru Dark Energy Survey – istraživanja koje je sprovedeno iz opservatorije u Čileu, a u okviru kojeg nisu pronađeni dokazi o postojanju nekog većeg nebeskog tela iza Neptuna.

Nedavno je najavljena i flota nano kosmičkih letelica, koje bi trebalo da se upute ka misterioznom objektu, a najveći problem je u tome što je za misiju potrebno više od milijardu dolara.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,