Novi NVIDIA računar ima 4 GPU-a sa po 80GB RAM-a

Još u maju, NVIDIa je najavila izuzetno snažan GPU pod nazivom A100. Kartica je dizajnirana za sisteme data centara, kao što je DGX A100, umesto za kućne korisnike. Danas je kompanija najavila i DGX Station A100, koji kako i samo ime govori, ima oblik radne stanice. Dolazi sa četiri A100 GPU-a – ili modelom od 40GB sa kojim je isporučen DGX A100 sistem, ili novom verzijom od 80GB. Ako kupci pristanu na drugu verziju, imaće tačno 320GB GPU memorije za igranje.

nvidi ima novi snažan računar

DGX A100 namenjen nauci i poslovnom svetu

DGX radna stanica izgleda neće biti namenjena prosečnim korisnicima, već isključivo u naučne i poslovne svrhe. Pretpostavlja se da će ciljna grupa biti firme koje se bave mašinskim učenjem i veštačkom inteligencijom. A100 koristi arhitekturu nazvanu Ampere, koja se sada koristi na potrošačkim karticama kao što je GeForce RTX 3080. Dakle, iako ne možete imati GPU od 80GB na računaru za igre, moguće je koristiti neke od istih tehnologija, pod uslovom da imate ozbiljne pare za ulaganje.

Pročitajte i:  Nvidia zauzima 88% tržišnog udela GPU-a, čime je Intelov uticaj sveden na minimum

Prema navodima NVIDIA-e, DGX Station A100 nudi performanse data centra bez data centra. To znači da se uključuju u standardnu zidnu utičnicu i ne zahteva sistem za hlađenje. U zlatnom kućištu ćete pronaći 64-jezgreni AMD CPU sa 512GB memorije i 7.68TB NVME SSD. To je jedini server koji podržava NVIDIA Multy-Instance GPU MIG tehnologiju. Cena ove mašine biće 199,000 dolara kada izađe na tržište.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: