Novi polimer će popravljati ekrane pametnih telefona

Oni koji su bar jednom imali problem sa napuklim ekranom na pametnom telefonu, znaju koliko je vremena, te novca potrebno za popravku. Istraživači iz Tokija odlučili su da stanu na put ovom problemu, te su otkrili novi polimer, koji može sam da „zaceli“ potencijalno oštećenje, a čija bi primena mogla da dovede do samopopravljivih ekrana.

PCPress.rs Image

Studija je objavljena u magazinu Science, a istraživački tim je predvodio profesor Takuzo Aida sa Univerziteta u Tokiju. Rezultati istraživanja obećavaju polimer koji izgleda poput čvrstog stakla, a koji je nazvan polyether-thioureas, te može da „popravi“ oštećenje kada se na njega izvrši pritisak. To ga čini drugačijim od drugih materijala koji zahtevaju zagrevanje da bi sanirali neko oštećenje.

Visoka kompaktnost materijala, te sposobnost za saniranje oštećenja, mogla bi da omogući široku primenu ovog polimera u budućnosti. Specijalni polimer je otkriven sasvim slučajno kada je student Yu Yanagisawa želeo da kreira materijal koji bi se koristio kao neka vrsta lepka, te je tom prilikom je otkrio da isečene ivice polimera, koji je na taj način dobio, formiraju čvrstu strukturu, kada se na njih primeni pritisak rukom na temperaturi od 21 stepena Celzijusove skale.

Pročitajte i:  Motorola i Bose predstavljaju nove moto buds+ slušalice

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da istraživači dolaze do ovakvih otkrića, te je Motorola pre nekog vremena patentirala zaštitnik za ekran koji sam sanira oštećenja, a ovakve tehnologije bi mogle da dovedu do toga da korisnici uštede značajne sume novca koje bi inače trošili na popravke, te kupovinu novih uređaja.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: