Top50 2020 - Proglašenje pobednika

Novi Sad postaje deo Smart Santander mreže

Smart Santander je projekat organizovan u okviru FP7 Okvirnog programa Evropske Unije  na kom radi 15 naučno-istraživačkih organizacija i velikih svetskih kompanija zajedno sa institucijama Evropske Unije, a kompanija Ericsson jedan od je nosilaca ovog projekta. Novi Sad sada postaje deo Smart Santander mreže pametnih gradova.

Novi Sad u mrezi pametnih gradova

Ericssson radi na kreiranju i postavljanju različitih servisa u gradovima, zasnovanih na Internet of things (Internet Inteligentnih Uređaja ili Stvari) viziji, odnosno mrežom senzora i uređaja koji komuniciraju sa korisnicima putem Interneta. Rešenje koje je Ericsson razvio u okviru ovog projekta omogućiće uspostavljanje savremenog sistema komunikacije između građana i javnih službi, koji je zasnovan na aplikaciji za mobilne telefone.

Putem ovog sistema građani će moći da prijave komunalne probleme na koje naiđu ali i da iznesu pohvale na rad komunalnih službi, što će olakšati rad, prvenstveno Gradske uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, i unaprediti život građana u Novom Sadu.

“Rešenje koje je razvila kompanija Ericsson, u okviru projekta “Smart Santander”, omogućiće uspostavljanje savremenog sistema komunikacije između građana i javnih službi, koji je zasnovan na aplikaciji za mobilne telefone. Putem ovog sistema građani će moći da prijave komunalne probleme na koje naiđu ali i da iznesu pohvale na rad komunalnih službi, što će olakšati rad, prvenstveno Gradske uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije, i unaprediti život građana u Novom Sadu”, istakla je  Olivera Simović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada.

Pročitajte i:  Velika Britanija uklanja Huawei 5G opremu

Sve prijave i pohvale slivaće se u dispečerski centar komunalne policije koja će ih procesirati i adekvatno reagovati. Puštanjem ove aplikacije u rad, grad Novi Sad postaje deo Smart Santander mreže pametnih gradova uz Santander, Guildford, Lubeck, Melburn i Pančevo.

„Smart Santander je jedinstveni projekat u svetu, u kojem kompanija Ericsson učestvuje, koji uključuje šest gradova među kojima je prvobitno bilo Pančevo, a sada mu se pridružuje i Novi Sad. U njima će, tokom projekta, biti postavljeno više od 20.000 senzora koji će pratiti različite parametre. Pre tri godine startovao je pilot projekat EkoBus u Pančevu putem kojeg su građani mogli da prate poziciju pojedinih gradskih autobusa kao i kvalitet vazduha u gradu“, izjavila je Milena Matić, menadžerka kompanije Ericsson za marketing i strategiju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,