Novi spyware pogađa Android telefone

Novi spyware po imenu PhoneSpy pogodio je više od hiljadu Android korisnika, te ih zarazio malverom koji snima video i audio u realnom vremenu. Iako se ne radi o velikom broju žrtava, nova opasnost ipak nije zanemarljiva.

PCPress.rs Image

Pored toga što žrtve snima, PhoneSpy krade fajlove, te sprovodi različite druge metode prismotre. U pitanju su strategije koje uznemiravaju, najpre zbog toga što najveći broj potencijalnih žrtava ne razmišlja o tome da bi neko mogao da prati njihovo ponašanje.

Bezbednosni eksperti su pronašli čak 23 aplikacije koje na uređaje žrtava otpremaju ovaj spyware. Malver je, tvrde istraživači, nešto opasniji od drugih, budući da pored prismotre i krađe dokumenata može i da isporučuje podatke o lokaciji korisnika, da menja Wi-Fi konekcije, te da krade lozinke za Facebook, Instagram, Google i the Kakao Talk aplikacije za razmenjivanje poruka.

PCPress.rs Image

Maliciozne aplikacije su dizajnirane tako da neprimetno funkcionišu u pozadini, pa žrtve često nisu svesne da ih neko špijunira. Eksperti veruju da su napadači koji stoje iza PhoneSpy već prikupili ogromnu količinu ličnih podataka, uključujući prepiske i privatne fotografije.

Pročitajte i:  Android 14 će podržavati satelitsko povezivanje

Najveći broj žrtava je iz Južne Koreje, ali bi spyware vrlo lako mogao da se proširi na ostatak sveta. Kao uostalom i sve drugo na internetu.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , ,