Top50 Glas publike

Novi teleskop kao tehnološki trijumf

Moćniji teleskop agencije NASA bi uskoro trebalo da poleti put kosmosa, a u pitanju je naslednik Hubble Space teleskopa – James Webb Space.

PCPress.rs Image

James Webb Space teleskop je put kosmosa trebalo da krene još u martu, ali je misija odložena zbog kontroverzi oko imena (naime, Webb je odgovoran za diskriminaciju zaposlenih u agenciji NASA pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka).

Nova sprava vredi skoro 10 milijardi dolara, a biće zadužena za posmatranje našeg solarnog sistema, te tumačenje misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje, novi teleskop će moći da vidi dalje od bilo kojeg prethodnika. U pitanju je zajednički projekat NASA-e, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Webb, kako ističu eksperti, može da prikupi mnogo više svetla nego Hubble, što znači da će moći da prodre dublje u univerzum, a samim tim i dalje u prošlost. Novi teleskop je dizajniran da bude komplementaran svom prethodniku, a kako bi zajedno pružili jasniju sliku kosmosa. Nakon Webba dolazi još jedan naslednik – Wide Field Infrared Survey teleskop – koji će u svemir krenuti 2025. godine, i koji će biti zadužen za proučavanje tamne materije, egzoplaneta i postanka zvezda i planeta.

Pročitajte i:  Kapsula Orion NASE ulazi u orbitu oko Meseca

Odavno se pojavio video u kojem može da se vidi kako će teleskop stići do planirane tačke u svemiru. „Raspakivanje“ će biti pravi tehnološki trijumf, a ukoliko sve protekne po planu naučna misija bi trebalo da počne 160 dana posle lansiranja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,