Dahua

Novi tragovi sugerišu da su ukradena sredstva FTX otišla u ruke koje su povezane sa Rusijom

Ko god da je opljačkao FTX na dan njegovog bankrota i prebacio ukradeni novac preko niza posrednika, izgleda da su to učinili u korist Rusije.

PCPress.rs Image

Prema jednoj od firmi za praćenje kriptovaluta pojavljuju se tragovi koji ukazuju da je krađa FTX povezana sa Rusijom. Firma za praćenje kriptovaluta, Elliptic, objavila je izveštaj o putu kojima su se sredstva kretala tokom poslednjih 11 meseci. Novac u vrednosti od 415 miliona dolara, premeštan je kroz dugačku listu kritousluga i pripreman je na taj način za pranje. Čini se da je ova „operacija“ povezana sa ruskim sajber kriminalom. Do sada je jedan deo novca završio u fondu koji uključuje kritpovalite hakera povezanih sa Rusijom i mračnim vebom. To pokazuje da čak iako lopovi nisu Rusi, perači novca su povezani sa sajber kriminalnom iz Rusije.

Ovakvu vrstu informacije treba sa jedne strane posmatrati i kao političku vest koja ima za cilj da ponovo preusmeri sve probleme na Rusiju. Cilj ovakvih vesti i jeste da se prava priroda i pojava FTX učini što maglovitijom.

Pročitajte i:  Ferrari prihvata kriptovalute kao način plaćanja u Americi

Međutim, u ovom slučaju se postavlja pitanje da li kriptovaluta može da se prati? Ukoliko se vratimo nekoliko godina unazad i prisetimo se osnovnih prednosti „novog monetarnog tržišta“ izostanak tragova je bila jedna od glavnih osobina. Da li su se još tada svi tokovi novca pratili? Ovo pitanje u velikoj meri može da pokaže odgovor i na pitanje ko stoji iza FTX.

Izvor: oodaloop.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *