BIZIT Seminar

Novi trgovinski sporazum Meksika i EU

Meksiko i Evropska unija postigli su dogovor o novom trgovinskom sporazumu kojim praktično eliminišu carine u međusobnoj trgovini, što mnogi tumače odgovor na carinske mere koje uvodi SAD.

PCPress.rs Image

Obiman dokument će pojednostaviti carinske procedure i ukinuti tarife na “praktično sve” proizvode kojima se trguje između zemalja članica EU i Meksika, javlja američka tv mreža CNN, pozivajući se na saopštenje Evropske komisije. Predstavnici Meksika i EU su najavili još prošle godine da će ubrzati pregovore kako bi ažurirali trgovinski sporazum potpisan 2000. godine, pošto su Sjedinjene Države zapretile uvođenjem tarifa na uvoz meksičke robe i povlačenjem iz Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA). 

CNN ocenjuje da zvaničnici Meksika i EU “izgleda direktno udaraju na mere američkog predsednika Donalda Trumpa izjavama u kojima hvale sporazum kao odbranu otvorene i na propisima zasnovane trgovine”. “Meksiko i EU su delovali zajedno i postigli rešenje na obostranu korist. Uradili smo to kao partneri koji su spremni da razgovaraju kako bi odbranili svoje interese, i koji su istovremeno spremni na kompromise kako bi ispunili očekivanja druge strane”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Pročitajte i:  EU želi da proizvođači telefona omoguće lako menjanje baterija

Sporazum predstavlja iskorak Meksika od oslanjanja na trgovinu sa Sjedinjenim Državama. Zvaničnici takođe kažu da sporazum otvara vrata kompanijama u Evropskoj uniji ili Meksiku da učestvuju na tenderima za državne ugovore u inostranstvu, kao i da regulišu radne, bezbednosne i standarde zaštite životne sredine. Podrobni detalji sporazuma će biti predmet daljih pregovora pre nego što bude ozvaničen.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,