BIZIT 2022

Novi USB standard duplira brzinu prenosa podataka

USB Promoter Group, u kojoj se između ostalih nalaze Apple, HP, Intel i Microsoft, najavili su 40 Gbps USB4 specifikaciju 2019. godine. To je bilo prvi put da je specifikacija koristila Intel-ovu Thunderbolt tehnologiju i istovremeno je duplirala brzinu u odnosu na prethodnu specifikaciju. Sada je najavljena USB4 Version 2.0 specifikacija koja će ponovo duplirati brzinu USB-C porta (80 Gbps), pod uslovom da se koriste sertifikovani kablovi.

usb-c

USB4 2.0 će biti kompatibilna sa prethodnim specifikacijama (USB 4 v1.0, USB 3.2, USB 2.0 i Thunderbolt 3). Takođe, biće usklađena sa najnovijim verzijama DisplayPort i PCIe arhitekturama. USB Promoter Group planira da objavi ovu specifikaciju na seriji USB DevDays developer događaja koji su zakazani za novembar ove godine.

Naravno, proći će neko vreme pre nego što ovu tehnologiju implementiraju proizvođači telefona i računara. Za sada se ne zna kada će USB4 2.0 proizvodi biti dostupni na tržištu. Ovo se može smatrati još jednom „pobedom“ USB-C tehnologije, koju je Evropska Unija favorizuje kao jedinstveni način za povezivanje i napajanje različitih uređaja od 2024. godine.

Pročitajte i:  Novi Kindle donosi bolji ekran, duplo više prostora i USB-C port

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.