Top50 Glas publike

Novi virus – napad na iranski nuklearni tajni program

PCPress.rs ImageKompjuterski virus koji je zarazio 60.000 mašina u Iranu, mogao bi da predstavlja sofisticirani kibernetički napad na iranski tajni nuklearni program, pišu danas britanski listovi.

“Crv Staksnet” je otkriven u julu, ali je od tada evoluirao, postavši sve rafiniraniji, prenose Tajms, Gardijan i Fajnenšel tajms.

Ovaj virus je specifičan po tome što je napravljen da napada softvere koji kontrolišu mašinerije u određenim idustrijskim postrojenjima, prenosi BBC.
Stručnjaci nagađaju da bi meta napada moglo da bude nuklearno postrojenje u Natancu.

Oni kažu da ovaj, dosad najrafiniraniji virus, za čiju je izradu bio potreban celodnevni šestomesečni rad najmanje 10 programera, napada Simensov softver za kontrolisanje temperature u industrijskim postrojenjima.

Sve ovo, kao i činjenica da cilj napada nije novac, navodi na sumnju da iza napada virusom stoji država, najverovatnije Izrael ili SAD.

Staksnet virus je takođe prvi virus kome je cilj da dovede do fizičkog uništenja svoje mete, piše Tajms.

Nova vrsta kibernetičkog napada predočava alarmantnu viziju budućnosti, piše Fejnenšel tajms (FT) u svom uredničkom komentaru.

Pročitajte i:  Microsoft kreira nove borbene naočare za američku vojsku

Za razliku od svojih prethodnika, Staksnet ne napada kompjutere u koje se infiltrirao, već ih koristi kao bazu za napade na Simensove softvere koji kontrolišu industrijske operativne sisteme – od elektrana i gasovoda, do finansijskih transakcija i satelita.

Najgore je to što niko ne zna odakle potiče, šta mu je cilj, pa čak ni kako deluje, piše FT.

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,