VMware-vForum

Novi Vivaldi browser

Pre nekoliko meseci prvi put smo predstavili Vivaldi, novi Web browser iza koga stoji jezgro ekipe koja je napravila Operu. Ukoliko ste do sada oklevali da probate ovaj program koji je bio u (potencijalno nestabilnoj) fazi beta razvoja, sada se možete bezbrižnije odlučiti za instalaciju, pošto je predstavljena konačna stabilna verzija 1.0.

VivaldiU međuvremenu je u program dodatno još nekoliko korisnih opcija i ispravljeni su primećeni problemi u radu, a prva konačna verzija programa još više podseća na Operu kakva je nekada bila, iako autori Vivaldi‑ja i dalje imaju nameru da naprave zaista drugačiji browser. Pored objavljivanja prve zvanične stabilne verzije, dopune za Vivaldi se dalje objavljuju svakodnevno u vidu Snapshot verzija, koje uglavnom rešavaju sitne nedostatke u radu programa.

Jedan od glavnih aduta Vivaldi‑ja u odnosu na druge browser‑e je mogućnost prilagođavanja korisniku, pa će tako prilikom prvog startovanja biti aktiviran čarobnjak koji će vam pomoći da podesite osnovne opcije okruženja. Tako možete podesiti šemu boja i izgled ekrana, položaj trake kartica (stranu ekrana gde će biti tabulatori) i izgled početne stranice, a naknadno možete podesiti i mnoge druge opcije okruženja.

Vivaldi nudi nešto drugačiji korisnički doživljaj i olakšava rad sa većim brojem Web sajtova tako što grupiše srodne kartice (strane) na gomilu i može da ih prikazuje poređane jedne pored drugih. Posebni paneli sa strane ekrana nude brz pristup opciji za unos beleški, istoriju preuzimanja fajlova i obeležavanje omiljenih sajtova. Ukoliko greškom zatvorite neku karticu, belešku ili Web lokaciju, možete kliknuti na simbol kante i odatle povratiti obrisani element.

Vivaldi nudi obimnu višejezičnu podršku, pa se tako pri instalaciji među ponuđenim jezicima može pronaći i srpski. Promenom podrazumevanog jezika, korisničko okruženje i sve poruke biće ispisane na srpskom jeziku, a posećeni Web sajtovi će biti prilagođeni ovim podešavanjima. Instalaciju aktuelne verzije programa možete da preuzmete sa www.vivaldi.com, dok se na www.vivaldi.net nalazi blog koji prati sve dopune programa, kao i forum sa diskusijama korisnika. Prva konačna verzija programa Vivaldi dostupna je za Windows okruženje (32‑bit i 64‑bit verzije), kao i za Mac OS X i Linux.

(Objavljeno u časopisu PC#232)

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: ,