BIZIT Seminar

Novi zakon EU primorava Google i Metu da ogole algoritme

Novi zakon EU koji je u subotu privremeno postao pravosnažan definiše strožije okvire za ponašanje tehnoloških kompanija.

PCPress.rs Image

Redefinisanje uslova rada

U subotu je na snagu stupio novi zakon u Evropskoj Uniji kojim se definišu uslovi rada tehnoloških kompanija. Zanimljiva odredba Zakona o digitalnim uslugama se odnosi na transparentnost algoritma koje koriste online platforme. Posebnu pažnju privlače i odredbe koje se odnose na usluge i preporuke sadržaja i proizvoda.

Novi zakon zahteva od tehnoloških giganata da budu transparentni kada su u pitanju njihove odluke i modeliranje sadržaja. Zakon je fokusiran na sprečavanje dezinformacija i ima za cilj da spreči plasiranje i promovisanje proizvoda koji su nebezbedni.

„Sa današnjim sporazumom osiguravamo da se platforme smatraju odgovornim za rizike koje njihove usluge mogu predstavljati za društvo i građane.“ – izjavila je potpredsednica.

Ovaj zakon zvuči prilično utopijski i niko nema neke posebne zamerke na odredbe. Međutim, tehnološki svet je danas pod udarom nikad jače cenzure. Postavlja se pitanje šta je nebezbedan sadržaj? Ko određuje šta su nebezbedni proizvodi i usluge? Shodno tome, da danas imamo svuda iskrivljene slike geopolitičke situacije a da smo dve godine živeli u „metaverzumu“ jasno je da ovaj zakon zapravo nema demokratsku svrhu niti želju za otvorenim tržištem. Njegova glavna svrha je politička kontrola sadržaja.

Pročitajte i:  Apple brani sistem mobilnog plaćanja u EU

Ipak, Twitter je pronašao način kako da korisnici u Rusiji mogu da mu pristupe. Tehnologija može da ima svoje mehanizme i da izbegne cenzuru. Daniel Kastro, potpresednik Fondacije za informacione tehnologije i inovacije je pokazao rezervisanost prema novom zakonu. On smatra da je veliko pitanje na koji način će se Google i Meta prilagoditi novim zakonskim odredbama. Sa druge strane, Google u koje su trenutno sve oči uprte, još uvek nije izdao nikakvo saopštenje povodom ovog pitanja.

Izvor: Technewsworld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,