BIZIT 2022

Novo robotsko čudo

Dve ruke, tri kamere, senzori na vrhovima prstiju i različiti izrazi lica čine najupadljivije karakteristike novog robota pi4-workerbot. Približno ljudske visine, ovaj robot može se koristiti u svakom savremenom proizvodnom pogonu, a svrha mu je da pomogne održavanju konkurentnosti evropske proizvodnje.

md12-fo5g-roboter-workerbot_tcm63-71346Workerbot je krunski dragulj istraživačkog projekta PISA, koji je je finansirala Evropska unija s ciljem da unese veću fleksibilnost u masovnu proizvodnju korišćenjem robota u procesu montaže. Na čelu projekta je doktor Dragoljub Surdilović.

Robot je opremljen s tri kamere. Jedna se nalazi na čelu i snima okruženje, dok druge dve služe za nadgledanje. Workerbot može obavljati širok raspon zadataka: od merenja preko neprekidnog nadzora proizvodnog procesa (što je veoma značajno kako bi preciznost bila besprekorna) do montaže. Surdilovićev robot ima dve veoma usklađene ruke i senzore na vrhovima prstiju, te je znatno pogodniji za radni proces od dosadašnjih prototipova.

Pisa-Workerbot„Ako se podesi čvrstina stiska, workerbot može da premešta jaja a da ne polomi nijedno“, ističe Surdilović. Čudo od robota ima i više izraza lica. Ako se zadovoljno osmehuje ‒ posao teče glatko. A ako izgleda kao da se dosađuje, to znači da čeka na novo zaduženje i poslovođa može da ubrza proizvodni proces.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,