N Central domination

Novo ruho preklopnika: Samsung Galaxy Z Fold2

Samsung je na IFA sajmu u Berlinu predstavio naslednika Galaxy Z Fold preklopnog telefona, koji je doneo mnoštvo inovacija – ali i podigao puno prašine – tokom prethodne godine. I hvaljen i kritikovan, bilo je jasno da je tu da ostane.

PCPress.rs Image

Nova iteracija sada sve pozitivne elemente telefona diže na još viši nivo, ispravljajući sve što je bilo zamerano, kako to obično biva u industriji usavršavanjem dizajna i kvaliteta proizvoda. Z Fold2 tako stiže sa vrhunskim specifikacijama, potpuno prilagođenim interfejsom i interesantnim tehnološkim rešenjima za koja u južnokorejskoj kompaniji smatraju da će drastično unaprediti iskustvo korišćenja u svakodnevnoj praksi.

Top specifikacije

Iako poenta ovog telefona nije u samim specifikacijama, važno je istaći da se Samsung opredelio za vrhunski hardver. Uz vrhunski octa-core procesor, prisutno je 12 GB RAM-a, kao i 256 GB UFS 3.1 skladišnog prostora. Telefon podržava jedan eSIM i jedan Nano SIM, tako da je moguće korišćenje standardnih kartica operatera.

PCPress.rs Image

Baterija od 4500 mAh bi trebala da bude prilično ubedljiva u praksi, a podržava i brzo punjenje žičnim i bežičnim putem, kao i Wireless PowerShare, odnosno bežično punjenje drugih uređaja. Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.0 su takođe na spisku podržanih tehnologija, kao i High-dynamic stereo zvučnici, te kapacitivni skener otisaka prstiju, smešten na boku. Težina telefona iznosi 282 grama.

Pročitajte i:  Huawei Mate Xs 2 - Na krilima sokola

Kamera sistem nudi čak pet senzora, uz mnoštvo softverskih optimizacija koje koriste specifične prednosti telefona koji se rasklapa. Postoji front kamera i cover kamera, odnosno po jedna kamera od 10 MP na prednjim stranama i u skloljenom i u rasklopljenom režimu. Sistem od tri zadnje kamere koristi tri senzora od 12 MP – po jedan telefoto, ultrawide i wide s podrškom za Super Speed Dual Pixel autofokus, optičku stabilizaciju i otvor blende od f/1.8.

PCPress.rs Image

Bitne stvari život znače

Cover ekran, odnosno ekran u sklopljenom režimu, ima dijagonalu od 6.2“ i Super AMOLED je tipa, s rezolucijom od 2260 × 816 piksela. Kada se telefon rasklopi u praktično kvadratni oblik i postane de facto tablet, na scenu stupa 7.6“ Dynamic AMOLED  Infinity Flex ekran. Rezolucija ovog ekrana je 2208 × 1768 piksela. Ekrani imaju osvežavanje od 120 Hz.

PCPress.rs Image

Razne cake interfejsa donose mnoštvo optimizacija, koje su potpomognute AI-jem koji inteligentno prepoznaje u kom je stanju telefon, odnosno da li je sklopljen, delimično rasklopljen ili potpuno rasklopljen. Tako recimo imamo situaciju da u sklopljenom režimu Google Maps biva prikazan na standardni način, kada je delimično rasklopljen interfejs to prepoznaje i određene kontrole prebacuje na donji deo ekrana, dok u maksimalno rasklopljenom režimu ponovo kompletan interfejs postaje uniforman i predstavlja zajedno s mapama jednu, kontinualnu celinu.

Pročitajte i:  Nova generacija revolucionarnih Samsung preklopnih telefona zvanično predstavljena u Srbiji

Sklopi-rasklopi

Slično tome, kada je uređaj rasklopljen u tablet, moguć je kombinovani sistem snimanja gde unutrašnji veliki ekran služi onome ko snima da vidi šta snima (kao i inače), ali spoljni ekran koji je okrenut prema osobi koja biva slikana prikazuje upravo tu osobu, omogućavajući joj da prilagodi položaj i pozu. U Samsungu su sproveli istraživanje onih koji su kupili Fold prve generacije, te na osnovu njihovih povratnih informacija unapredili multitasking, uključujući Multi-Active Window, Multi-Window Tray, Drag and Drop opcije, Split Screen, zumiranje određenih delova ekrana. U opcijama je moguće čak i interfejs prilagođavati, odnosno aktivirati različite layout opcije.

PCPress.rs Image

Flex mode je takođe dosta unapređen. Reč je o režimu rada kada je ekran „delimično otvoren“, odnosno kada nije potpuno rasklopljen u tablet. Samsung je puno unapredio različite mogućnosti u ovom režimu rada, tretirajući ga ravnopravno sa situacijama kada je telefon sklopljen ili rasklopljen u potpunosti. AI prepoznaje da li je uređaj otvoren i na koju stranu, prilagođavajući se tome. Tako se u ovom režimu pojedini elementi interfejsa spuštaju na donji deo ekrana (recimo, audio ili YouTube kontrole), kamera se prilagođava kako bi maksimalno olakšala snimanje videa, posebno kada korisnik želi sebe da snima budući da donji deo telefona može da se koristi kao oslonac i tako dalje. Tu je čak i auto-framing opcija koja prati onog koga slika čak i kada je uređaj stacionaran.

Pročitajte i:  iOS 16 i Android 13 govore mnogo o budućnosti pametnih telefona

Sve u svemu, utisak je da je Samsung puno uradio da unapredi iskustvo koje donosi Galaxy Z Fold2. Nema najave kolika će biti cena uređaja, ali pretpostavljamo, imajući u vidu aktuelne trendove, da će biti poprilična. U svakom slučaju, blagovremeno ćemo vas obavestiti o cenama i terminima dostupnosti uređaja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,