Novootkrivena planeta u opasnosti od sopstvenog Sunca

Novootkrivena planeta veličine Neptuna toliko se približila zvezdi oko koje kruži, da naučnici pretpostavljaju da bi uskoro mogla da se jednostavno istopi.

PCPress.rs Image

Eksperti ističu da je ovo najopasniji način na koji planete gube masu, te dodaju da je slučaj novootkrivene planete ekstremniji od  do sada poznatih, i da gubi više mase od bilo koje poznate egzoplanete koja se našla u toj situaciji. Upravo zbog toga se predviđa da bi u narednih nekoliko milijardi godina polovina planete mogla da jednostavno nestane.

Naime, radi se o planeti GJ 3470b, koja je u naučnim krugovima poznatija kao „vreli Neptun“, što znači da se radi o vrelom gigantu, poput Neptuna ili Jupitera, a razlika je u tome što je nova planeta bliža svojoj zvezdi od bilo koje planete iz našeg Solarnog sistema. GJ 3470b je, u stvari, toliko blizu zvezdi oko koje kruži da jednostavno isparava u kosmos, a zbog toga što, bez obzira na veličinu, planeta nema veliku masu, tako da je gravitaciona snaga toliko slaba, da se javlja problem čak i kada je zadržavanje atmosfere u pitanju.

Pročitajte i:  Ganymede: Vesti s Jupiterovog meseca

Nestajanje planete GJ 3470b moglo bi da pruži koristan uvid u funkcionisanje gasnih planeta izvan našeg Solarnog sistema, a posebno zbog toga što su takozvani „gasni Neptuni“ prilično retki. Naučnici su došli do zaključka da je tako upravo zbog toga što bivaju uništavani kada se približe svojim zvezdama, nakon čega se raspadaju u takozvane „mini-Neptune“.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: , ,