NSA upozorava Windows korisnike da hitno ažuriraju svoje računare

Ako ste Windows korisnik koji ne ažurira redovno operativni sistem izlažete se velikom riziku. To je poruka upozorenja koju je objavila NSA (The National Security Agency), nakon što je pre nekoliko nedelja otkriven Bluekeep ranjivost na ovom OS-u. Bluekeep se poredi sa WannaCry malverom iz 2007. godine, koji je tada napravio ogromnu štetu na velikom broju računara širom sveta, a šteta koja je nastala merila se milionima dolara. NSA je objavila da su na ovu ranjivost posebno osetljivi računari koje pokreću starije verzije Windows-a.

PCPress.rs Image

Stručnjaci iz NSA su naglasili da se Bluekeep propust odnosi na remote desktop funkciju i poziva administratore i korisnike da, ukoliko već nisu, instaliraju najnovije zakrpe za OS-ove. Microsoft je takođe objavio da Bluekeep propust može da bude potencijalno „wormable“, što znači da može da se širi preko Interneta. Upozorenje se odnosi na Windows XP, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7 i Windows Server 2008 R2 verzije operativnog sistema.

Pročitajte i:  Microsoft je kažnjen sa 242 miliona dolara

Microsoft je izdao patch za ovaj sigurnosni propust, ali su milioni mašina i dalje nezaštićeni. NSA je zabrinuta da će hakeri iskoristiti ovaj propust za ransomware napade. Zbog toga urgira da svi korisnici implementiraju tu zakrpu ili da se prebace na Windows 10, koji je zaštićen.

Izvor: Yahoo news

Facebook komentari: