N Central domination

NSA želi smart telefone i tablete otporne na metke

PCPress.rs ImageNacionalna agencija za sigurnost u Americi, NSA, koja ima ključnu ulogu kako u bezbednosti tako i u nabavkama hardvera i softvera za Ministarstvo odbrane, želi da svojim agentima nabavi komercijalne smart telefone i tablete, ali po njihovim bezbednosnim standardima.

Snage Ministarstva odbrane danas koriste nekoliko vrsta uređaja i trenutno biraju platformu na kojoj će njihovi smart telefoni raditi, dok NSA radi na njihovom stvrdnjavanju tj. čini ih otpornim na metke.

„Telefoni kojima se trenutno služe zaposleni u bezbednosnim agencijama predstavljaju preveliki rizik sa gledišta nacionalne bezbednosti. Većina tih telefona i tableta proizvodi se u zemljama izvan Amerike i jedan od naših glavnih izazova je da ih učinimo sigurnim za bezbednosno okruženje“, izjavila je Debora Planket iz službe za informisanje NSA i dodala: „Cilj nam je da napravimo virtuelnu mobilnu mrežu, u kojoj će se nalaziti samo naši agenti, i koja će funkcionisati u čitavom svetu. Informacije se neće čuvati u telefonu, već u oblaku,  tako da će u slučaju gubitka uređaja naši agenti jednostavno uzeti nov aparat bez bojazni da će neko doći do poverljivih informacija ukoliko pronađe izgubljeni. Pored toga, novi smartfoni trebalo bi da budu otporni na metke.“

Najveći problem s kojim se suočavaju IT stručnjaci zaposleni u NSA je vreme. Velika brzina kojim novi telefoni izlaze na trižište im otežava da ih učine sigurnim po propisima agencije budući da za to imaju samo oko sedam meseci.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,