BIZIT 2022

NSO špijunski softver navodno je za cilj imao aktiviste i novinare

Kritičari su ranije tvrdili da je NSO Group spyware zloupotrebljen da bi ciljao medije i druge nevine ljude, ali nova otkrića mogla bi otkriti obim te zloupotrebe.

PCPress.rs Image

Tvrdnje kompanije o etičkoj prodaji dolaze u pitanje

Washington Post je podelio istragu sa više partnera tvrdeći da je softver Pegasus NSO-a korišćen za uspešno hakovanje 37 telefona, uključujući novinare, aktiviste i dve žene najbliže ubijenom saudijskom novinaru Jamalu Khashoggiju. Žrtve su se našle na spisku 50.000 telefonskih brojeva iz 2016. godine, iz zemalja za koje se veruje da sprovode opsežni nadzor i upotrebu NSO alata, poput Mađarske i Saudijske Arabije. Na spisku je bilo 1.000 ljudi koji očigledno nisu odgovarali kriterijumima sofvera za otkrivanje kriminalnih ciljevima, uključujući preko 600 političara, 189 novinara, 85 aktivista za ljudska prava i 65 poslovnih rukovodilaca.

Otprilike desetak Amerikanaca koji rade u inostranstvu bilo je na listi, ali partneri u istrazi nisu mogli da sprovedu forenzičke studije na većini svojih telefona ili da pronađu dokaze o uspešnom hakovanju. NSO je ranije rekao da Pegaz ne može da se koristi za špijuniranje američkih uređaja. NSO je glatko negirao tvrdnje koje potiču iz istrage. Tvrdilo je da informacije nemaju „nikakvu činjeničnu osnovu“ i odbacilo je mišljenje da je Pegaz korišćen za ciljanje Khashoggija ili njegovih saradnika. Utvrdio je da je više puta isključio pristup zbog prošlih zloupotreba i da je lista prevelika da bi bila usredsređena samo na brojeve koje bi njene zemlje klijenti ciljali.

Pročitajte i:  Hakeri koje podržava Severna Koreja imaju pametan način da pročitaju vaš Gmail

Kompanija je otišla toliko daleko da je angažovala advokata za klevetu, Tomasa Clarea, koji je optužio partnere u istrazi da su „pogrešno protumačili i pogrešno okarakterisali“ podatke praveći „špekulativne i neutemeljene pretpostavke“. Izveštaj dolazi godinu i po dana nakon što je Facebook tužio NSO zbog navodnog omogućavanja napada eksploatacijom poziva na WhatsApp-u, i samo nekoliko meseci nakon što je Citizen Lab tvrdio da je softver NSO korišćen za hakovanje  iPhone-a novinara Al Jazeera-e koristeći nedostatak iMessage-a. Koliko god tačne bile optužbe, one će u najmanju ruku uticati na reputaciju NSO-a, a svakako bacaju sumnju na tvrdnju kompanije da ona služi samo kupcima koji teže očiglednim ciljevima poput terorista.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,