NTSB: Teslin autopilot nije kriv za nesreću 2021.godine

Dve osobe su poginule u sudaru 2021.godine u Teksasu, Nijedna osoba nije pronađena na sedištu vozača.

PCPress.rs Image

Zvaničnici nisu pronašli nikakve “dokaze mehaničkih nedostataka”

Prema Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja, Teslin autopilot nije kriv za nesreću 2021.godine u kojoj su poginule dve osobe. Agencija je utvrdila da je Model S ubrzao neposredno pre nego što je udario u drvo u Springu, Teksas, severno od Hjustona. Nijedan putnik nije bio na sedištu vozača kada su pronađeni. Cela situacija dovela je do pitanja o upotrebi autopilota.

Na osnovu informacija koje je pružila Tesla, NTSB je naveo da je ubrzanje automobila sa 62 km/h na 107 km/h dve sekunde pre sudara i gubitak kontrole nad električnim vozilom verovatno posledica „oštećenja usled intoksikacije alkoholom u kombinaciji sa efektima dva sedirajuća antihistaminika. To je dovelo do napuštanja kolovoza, udarca u drvo i požara nakon udara.” NTSB navodi da podaci ukazuju da autopilot nije bio korišćen „ni u jednom trenutku tokom ovog perioda u vožnji“. Zvaničnici nisu pronašli nikakve “dokaze mehaničkih nedostataka” koji su mogli doprineti ili uzrokovati samu nesreću.

Pročitajte i:  Kina zadržava tržišnu prednost u razvoju baterija

Jedan od putnika pronađen je na suvozačevom sedištu, dok je drugi bio na zadnjem sedištu. Pretpostavlja se da je vozač bio na zadnjem sedištu jer je pokušavao da pobegne. Bezbednosni snimci pokazuju da su muškarci bili na prednjim sedištima dok su krenuli. Zatim, podaci pokazuju da su oba prednja pojasa bila zakopčana u trenutku sudara. Muškarci su poginuli od posledica udara i zatim paljenja baterije nakon udara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: