Top50 Glas publike

NVIDIA, Bosch i Daimler prave autonomni automobil

Kompanija NVIDIA, najpoznatija po proizvodnji grafičkih karti objavila je partnerstvo sa Bosch-om, najvećim dobavljačem auto delova i sa Daimler-om, jednim od najvećih svetskih proizvođača luksuznih automobila. Cilj ovog partnerstva je proizvodnja moćnog hardvera koji će činiti srce autonomnih vozila budućnosti.

Autonomna vozila zahtevaju ogromnu računarsku snagu kako bi bila u stanju da u realnom vremenu procesiraju veliki broj podataka prikupljenih od senzora. Dosadašnja rešenja nisu dovoljno efikasna i troše suviše energije, što se pokazalo kao jedna od najvećih barijera u razvoju autonomnih vozila. Sa NVIDIA Drive Pegasus platformom i Drive Xavier i Drive Constellation sistemima, superkompjuter u kolima je smanjen na veličinu laptopa.

Čisto kao ilustracija, Drive Pegasus je u stanju da obavi 1 trilion operacija upotrebljavajući samo 1 W snage i sposoban je da obavi 320 triliona operacija u sekundi. Ovolika snaga je nešto što je potrebno Bosch-u i Daimler-u (kompaniji u čijem vlasništvu je Mercedes-Benz), kako bi ostvarili svoj san da kreiraju autonomna vozila nivoa 4 i 5. Nivo četiri je sposoban da obavesti vozača da postoje sigurni uslovi za autonomnu vožnju, kada on može da prebaci vozilo u taj mod, ali ne može da se izbori sa kompleksnim situacijama kao što su gužve na putu ili uključenje na auto-put, a nivo pet obezbeđuje potpunu autonomiju, bez interakcije vozača.

Pročitajte i:  Gladni veštačke inteligencije? Novi superkompjuter sadrži 16 čipova veličine tanjira

Očekuje se da će rezultati ovog partnerstva moći da se vide na ulicama u narednih 10 godina.

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,