BIZIT 2022

Nvidia i AMD u gubitku zbog pada vrednosti kriptovaluta

Sa rekordnim padom vrednosti kriptovaluta, opao je intenzitet rudarenja. To se direktno odrazilo na poslovanje proizvođača video čipova, kompanija AMD i Nvidia.

Nvidia i AMD u gubitku zbog pada vrednosti kriptovaluta bitcoin

Nvidia i AMD akcije gube na vrednosti

Bitcoin i druge kriptovalute uporno gube na vrednosti usled brojnih okolnosti, što se direktno odražava na kompanije Nvidia i AMD. Ove američke kompanije su tokom prošle godine uživale u zlatnom dobu grafičkih karti koje su se prodavale preko svih očekivanja. Glavni uzrok je bila kripto-groznica, pa je tako “običnim” korisnicima bilo veoma teško da dođu do kvalitetnijih grafičkih karti.

Stvar je svojevremeno otišla toliko daleko da je Nvidia objavila da pri prodaji karti prioritet imaju gejmeri u odnosu na kripto-rudare. Ipak, sa padom vrednosti kriptovaluta interesovanje za rudarenjem rapidno opada, a to se odrazilo i na poslovanje pomenutih kompanija. Nedavno su objavljene obeshrabrujuće prognoze prodaje, što je prouzrokovalo padom vrednosti akcija. AMD akcije su pale za 11 procenata, dok je Nvidia pretrpela pad od 17 posto.

Loš period za tehnološke gigante

Vesti sa američkih berzi bile su jednako nemilosrdne i kad su u pitanju tehnološki giganti Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google (popularno nazvani FAANG). Oni su već iz raznih razloga izgubili oko 20 posto vrednosti akcija, najviše usled trgovačkog rata Amerike i Kine. Kad tome dodamo i strmoglavi pad vrednosti bitcoina i drugih kriptovaluta, jasno je da problem neće tako brzo nestati.

Pročitajte i:  TikTok ponovo na udaru kritike u Vašingtonu

Sve nade su sada okrenute G20 samitu gde će se susresti američki i kineski predsednik. Ovaj sastanak će budno pratiti investitori, pa se očekuje da će vrednost kriptovaluta, ali i tehnoloških kompanija porasti ukoliko vesti budu dobre. Ukoliko se ništa značajno ne desi, Nvidia i AMD će morati da se okrenu pomalo zapostavljenoj, ali vernoj populaciji gejmera. Čini se da je Nvidia već svesna toga, s obzirom da je poslednja generacija grafičkih karti cilja upravo ovu populaciju.

Izvor: Nvidia

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,