Top50 Glas publike

Nvidia i Mercedes kreiraju računar nove generacije za vozila

Tokom zajedničke press konferencije, Nvidia i Mercedes Benz najavili su da udružuju snage u razvoju revolucionarnog računarskog sistema za vozila, koji će se u lukuznim automobilima naći 2024. godine. Prema njihovim tvrdnjama, to će biti najsofisticiraniji i najnapredniji računarski sistem za podršku u vožnji.

PCPress.rs Image

Četiri nivoa podrške

Obezbeđivaće Level 2 (parcijalnu autonomiju) i 3 (detekciju okruženja) autonomnu vožnju, kao i  Level 4 (visoka autonomija). To, na primer,  znači da će vozila moći sama da se parkiraju, bez pomoći vozača, ali će on i dalje morati da bude prisutan kako bi mogao da reaguje u slučaju neke potencijalne opasne situacije.

Računarski sistem će biti baziran na Nvidia DRIVE platformi, a obezbeđivaće i automatizovanu vožnju poznatim i uobičajenim rutama – recimo od kkuće do posla i nazad. Softver će moći da se nadograđuje „u letu“, što znači da će kupci u bilo kom trenutku moći da dokupljuju i instaliraju dodatne funkcionalnosti, bezbednosne protokole, aplikacije, kao i da produžavaju pretplate na određene servise, dok god su vlasnici vozila. To je sličan način funkcionisanja kao što Tesla prodaje svoja Enhanced Autopilot unapređenja.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija i nepoznati ljudski preci

Predstavnici Nvidia-e i Mercedes-Benz-a veruju da će svojom zajedničkom platformom revolucionarizovati iskustvo vožnje automobilom, čineći softver potpuno programabilnim. Svaki budući Mercedes-Benz koji bude opremljen Nvidia DRIVE računarom, biće podržan timom AI eksperata koji će kontinualno razvijati i prilagođavati vozila tokom čitavog njihovog životnog veka.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,