Top50 Glas publike

Nvidia i Microsoft ‘masivni’ AI računar u cloudu

Američka kompanija za dizajn čipova i računarsku firmu Nvidia Corp saopštila je da se udružuje sa korporacijom Microsoft kako bi napravila „masovni“ računar za rukovanje intenzivnim radom na računarstvu sa veštačkom inteligencijom u cloudu.

PCPress.rs Image

AI računar će raditi na Microsoft-ovom Azure cloud, koristeći desetine hiljada grafičkih procesorskih jedinica (GPU), Nvidia najmoćniji H100 i njegove A100 čipove. Nvidia je odbila da kaže koliko vredi posao, ali industrijski izvori kažu da svaki A100 čip ima cenu od oko 10.000 do 12.000 dolara, a H100 je daleko skuplji od toga.

„Mi smo na toj prekretnici kada veštačka inteligencija dolazi u preduzeće i dobijanje tih usluga koje kupci mogu da koriste za primenu veštačke inteligencije za slučajeve poslovne upotrebe postaje realno“, rekao je za Reuters Ian Buck, Nvidia generalni menadžer za Hyperscale i HPC. „Vidimo veliki porast usvajanja veštačke inteligencije… i potrebu za primenom veštačke inteligencije za slučajeve upotrebe u preduzećima.”

Pored prodaje čipova Microsoftu, Nvidia je rekla da će se udružiti sa softverskim i klaud gigantom za razvoj AI modela. Buck je rekao da će Nvidia takođe biti kupac Microsoftovog AI cloud

Pročitajte i:  Gladni veštačke inteligencije? Novi superkompjuter sadrži 16 čipova veličine tanjira

Brz rast modela veštačke inteligencije kao što su oni koji se koriste za obradu prirodnog jezika naglo je povećao potražnju za bržom i moćnijom računarskom infrastrukturom.

Nvidia navodi da će Azure biti prvi javni oblak koji će koristiti svoju Quantum-2 InfiniBand mrežnu tehnologiju koja ima brzinu od 400 gigabita u sekundi. Ta mrežna tehnologija povezuje servere velikom brzinom. Ovo je važno jer težak rad na AI računarstvu zahteva hiljade čipova koji rade zajedno na nekoliko servera.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *