BIZIT 2022

Nvidia, Intel i Xilinx zainteresovani za izraelskog proizvođača čipova

Izvor izraelskog portala Calcalist tvrdi da je Nvidia predala svoju ponudu za kupovinu Mellanox-a, proizvođača čipova koji je najpoznatiji po svojoj računarskoj i mrežnoj tehnologiji. Iako nije jasno koliko je NVIDIA bila spremna da plati, insajderi Reuters-a su rekli da bi Nvidia mogla da plati više od sedam milijardi dolara – što je nadmašilo šest milijardi dolara koje je Intel ponudio pre nekoliko meseci.

PCPress.rs Image

Mellanox i Intel su odbili da komentarišu, dok Nvidia nije bila dostupna za komentar tokom vikenda. Veruje se da je Xilinx uključen u nadmetanje, ali Reuters je verovao da je Nvidia dovoljno blizu i da bi mogla da obelodani dogovor već danas, 11. marta.

Dok tačni razlozi za potencijalni dogovor nisu jasni, Nvidia bi imala nekoliko razloga za kupovinu Mellanox-a, od kojih ćete neke možda primetiti. Akvizicija bi mogla da bude od velike pomoći za servere, superkompjutere i druge situacije u kojima je potrebno mnogo procesora koji rade u tandemu. U isto vreme, takođe može da bude korisna za autonomne automobile (gde više procesora može da koordiniše akcije), ili čak obezbeđuje brze veze između više GPU-ova na radnim stanicama i gejming računarima.

Pročitajte i:  Google Stadia će podržavati i servere sa Nvidia GPU-ovima

Za Intel, to bi bila više odbrambena igra. Intel i Mellanox su uticali na tržište za tehnologiju InfiniBand koja se koristi za povezivanje računarskih klastera, a ova akvizicija bi mogla da pomogne da tehnologija ostane izvan ruku Nvidia-e, AMD-a i drugih konkurenata. Ukoliko dođe do dogovora, takođe bi mogao da pomogne Intelovim ambicijama, jer je okrenuto ka kvantnom računarstvu i drugim tehnologijama koje mogu da zavise od veoma brzih veza.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,