Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

Manje od dve nedelje nakon što je Nvidia preskočila Apple u pogledu ukupne vrednosti, proizvođač GPU-a je sada pretekao Microsoft i postao najvrednija kompanija na svetu na osnovu čipova koje proizvodi, a koji su ključni za pokretanje buma generativne AI tehnologije. 

PCPress.rs Image

Na kraju trgovanja u utorak, njegova cena akcija iznosila je 135,58 dolara, što je povećanje od 4,60 dolara u odnosu na prethodni dan i povećanje tržišne kapitalizacije na 3,335 biliona dolara. To je više od Microsofta (3,32 biliona dolara), Apple-a (3,29 biliona dolara) i Google(2,17 biliona dolara). Nvidijine dionice podijelile su se 10 prema 1 nakon 7. juna, snizivši ukupnu cijenu dionica, ali je skok vrijednosti kompanije bio šokantan. Njena cena akcija porasla je 160 odsto u 2024. godini, a kompanija je prešla samo 2 biliona dolara u februaru. 

U svom poslednjem izveštaju o zaradi u maju, Nvidia je prijavila prihod od preko 26 milijardi dolara uoči uvođenja nove Blackwell GPU arhitekture kasnije ove godine sa B200 za koji kaže da je „najmoćniji čip na svetu“. Izvršni direktor Jensen Huang rekao je da će Blackwell jedinice koštati „30.000 do 40.000 dolara“ svaka, a kompanija planira da objavi nove AI čipove svake godine. 

Pročitajte i:  Google: Borba protiv deepfake pornografije

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *