BIZIT 2022

Nvidia kreirala AI koji skice pretvara u fotorealistične pejzaže

Na Nvidia GPU Technology Conference (GTC 2019), AI konferenciji koja se trenutno održava u Silikonskoj dolini, kompanija je predstavila novi kreator fotografija zasnovan na veštačkoj inteligenciji. Korisnici ovog softvera za samo nekoliko sekundi i sa nekoliko klikova mogu od najobičnijeg, rekli bismo, dečijeg crteža mogu da dobiju realistične pejzaže. Kako su autori naveli, ovo je MS Paint za AI doba.

PCPress.rs Image

Program je nazvan GauGAN i on demonstrira mogućnosti koje donosi Nvidia platforma neuralnih mreža. Softver je izuzetno jednostavan za rad i poseduje samo tri alata – kofu za bojenje površina, kao i olovku i četkicu za iscrtavanje linija. Umesto običnih boja linija i površina, korisnik bira šta će ona da predstavlja – oblake, travu, vodenu površinu, stene, pesak… i to čini osnovu koju GauGAN koristi za generisanje određenih fotorealističnih površina.

Program je multimodalan. Ako dva korisnika kreiraju identične crteže sa istim setovanjima, krajnji rezutat ipak neće biti isti. Generator slučajnih brojeva unutar algoritma pobrinuće se da finalne fotografije ne izgledaju identično. Time se obezbeđuje raznovrsnost kreiranja fotografija, ali se istovremeno i smanjuje stepen kontrole korisnika, koji nikad neće biti potpuno siguran kakav finalni rezultat može da očekuje.

Pročitajte i:  Istraživači su obučili AI da „razmišlja“ kao beba - evo šta se dogodilo

Kako bi obezbedio rezultate u (skoro) realnom vremenu, GauGAN radi na Tensor computing platformi. Nvidia je demonstraciju izvela na RDX Titan GPU sistemu. Međutim, iz kompanije naglašavaju da uz sitne modifikacije on može da se pokrene na praktično bilo kojoj platformi, uključujući i standardne CPU-ove. Naravno, u tom slučaju bi za dobijanje finalnih fotografija ipak moralo da se sačeka malo duže vreme.

Da bi se obezbedilo dovoljna „znanja“ za ovaj posao, Nvidia je iskoristila više od milion fotografija sa Flickr-a za treniranje neuralne mreže. Iz kompanije kažu da se nadaju da će vremenom ova tehnologija biti iskorišćena u video igrama za kreiranje realističnijih okruženja, ali da GauGAN nije pravljen s tom svrhom.

U svakom slučaju, Nvidia ne planira da ovaj alat pusti kao komercijalni softver, ali ne isključuje mogućnost da bi možda u budućnosti mogla da objavi javnu trial verziju kako bi svi zainteresovani mogli da probaju kako on funkcioniše.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,