ASUS Zenbook

Nvidia kupuje ARM za 40 milijardi dolara

Nvidia je objavila da kupuje kompaniju ARM, a vrednost ove akvizicije je 40 milijardi dolara. Ovaj potez omogućiće kompaniji Nvidia još veće prisustvo u mobilnoj sferi, naročito kada se radi o AI tehnologijama na platformama kao što su telefoni, računari i autonomni automobili.

PCPress.rs Image

Veliki planovi

ARM će, sa druge strane, dobiti još veću podršku za istraživanje i razvoj, kao i pristup celokupnoj bazi proizvoda iz Nvida-e. Takođe, Nvidia planira da napravi AI superkompjuter koji će pokretati ARM procesori.

Jensen Huang, CEO kompanije Nvidia, naveo je da se u narednim godinama očekuje ogroman broj računara koji će koristiti AI. Zajedničkim snagama, Nvidia i ARM će osigurati fantastičnu poziciju u doba AI-a koje neminovno dolazi.

Nvidia je navela i da će ARM tehnologija i dalje zadržati model otvorenog licenciranja i neutralnost prema postojećim klijentima. Naravno, budućnosti će doći i do zbližavanja ovih tehnologija, naročito u GPU-ovima, što će Nvidia-i doneti prednost u odnosu na AMD, konkurenta na tom polju.

Nvidia i ARM izvršni odbori su već odobrili akviziciju, a očekuje se da će se proces završiti u narednih 18 meseci, pod uslovom da dobiju zeleno svetlo od regulatornih tela u SAD-u, Velikoj Britaniji, EU i Kini.

Pročitajte i:  Napokon dobre vesti o Nvidia grafičkim kartama

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,