ASUS Zenbook

Nvidia ograničava mogućnost crypto-mininga

Proizvođač grafičkih kartica kaže da će namerno smanjiti efikasnost svoje najnovije kartice za 50%, kada se koristi za eksploataciju kripto valute Ethereum.

PCPress.rs Image

Doprinos smanjenju nestašice grafičkih kartica

Ljubitelji kripto-valuta doprineli su nedostatku grafičkih kartica kupujući zalihe koje će se koristiti u non-gaming svrhe. Nvidia je intervenisala kako bi osigurala da njeni proizvodi “završe u rukama igrača”. S druge strane, kompanija će prodavati i crypto-currency mining procesor pravljen po meri. Grafičke kartice (GPU) su presudna komponenta gejming računara. Moderna kartica može proizvesti grafiku visoke rezolucije i brzine kadrova u sekundi koju igrači očekuju.

Nekoliko faktora, uključujući kašnjenja u proizvodnji tokom pandemije koronavirusa, doprinelo je nestašici – grafičke kartice su popularne kod investitora u kripto valute, koji ih mogu koristiti za obradu transakcija i generisanje bitkoina, u procesu poznatom kao mining (rudarenje). Mnogi mineri istovremeno grade nekoliko platformi koristeći nekoliko grafičkih kartica kako bi proizveli moćnu mašinu posvećenu rudarstvu kripto valute, umesto igranju igara. Da bi ovo bilo ekonomično, oprema mora da generiše više u bitcoinima od troškova hardvera i električne energije koju koristi za rad.

Pročitajte i:  Nvidia objavljuje Windows 11 drajvere sa DLSS podrškom za više od 28 igara

Nvidia je rekla da će softver za buduću GeForce RTX 3060 karticu ograničiti efikasnost obrade Ethereum transakcija za oko 50%, što je čini manje ekonomičnom za rudarenje Ethereuma. Nvidia kaže da se usredsredila na Ethereum, jer „trenutno ima najveći globalni prinos za bilo koji GPU-mineable coin“. S druge strane, kompanija je takođe odlučila da proda i čitav niz crypto-currency mining procesora (CMPs). Nvidia je rekla da proizvodnja njenih CMP-ova neće uticati na dostupnost grafičkih kartica.

Izvor: Bbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,