ePlaneta

Nvidia predstavila AI koje fotografije pretvara u 3D renderovanu scenu

Nvidia je predstavila impresivan AI demo – alat koji nekoliko desetina 2D fotografija pretvara u 3D renderovanu scenu. Alat je nazvan Instant NeRF (Neural Radiance Fields), po tehnici koju su tokom 2020. godine razvili istraživači sa Berklija, Google Research-a i Univerziteta San Diego. To je metod koji mapira boje i intenzitet osvetljenja na različitim 2D fotografijama, a zatim generiše podatke koji povezuju iste tačke na različitim fotografijama, čime se dobija 3D scena.

instant nerf

Ovo nije prvi takav alat, ali je Instant NeRF najbrži do sada. Rendering fotografija se obavlja praktično u realnom vremenu.

Ovaj alat bi mogao da se upotrebi za kreiranje avatara ili scena u virtuelnim svetovima, da se neke „žive“ scene brzo pretvore u 3D modele, ili za pravljenje 3D digitalnih mapa. Takođe, Nvidia smatra da bi ova tehnika mogla da bude idealna za treniranje robota i autonomnih vozila da razumeju veličine i oblike objekata na koje mogu da naiđu, analiziranjem fotografija ili video snimaka koje bi sami napravili. Takođe, primena se vidi i u arhitekturi, gde bi pomogla da se brzo naprave 3D modeli zgrada, koji kasnije mogu da se modifikuju i nadograđuju.

Pročitajte i:  Da li će Nvidia prestići Microsoft i postati najvrednija komanija na svetu?

Instant NeRF je u stanju da eksportuje scene u Full HD rezoluciji za samo destak milisekundi. Interesantno je da je izvorni kod za ovaj projekat slobodan za preuzimanje, što će mnogim drugim istraživačima i developerima omogućiti da u svojim proizvodima implementiraju ovaj metod. To će možda biti i presudno za brzo prihvatanje ove tehnologije i njenu upotrebu u stvarnim projektima.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,