Obeležen Dan broja PI

Dan broja-PI obeležen je juče, 14. marta, u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine. Centralna ovogodišnja proslava upriličena je u okviru projekta Zadužbine Ilije M. Kolarca i Srednje škole EPA, „Nije svaki dan PI-dan”.

PCPress.rs Image

Već jedanaest godina u Srbiji se obeležava Dan broja-PI koji svojom tajanstvenošću raspiruje maštu i izaziva interesovanje naučnika, ali i svih ljubitelja matematike i brojeva već hiljadama godina. Ovaj događaj je izuzetno značajan za širenje popularnosti STEM nauka (matematika, inženjerstvo, tehnologija i nauka) i doprinosi sveukupnim promenama u obrazovnom sistemu sa težnjom ka odgovornijem STEM obrazovanju.

PCPress.rs Image

U završnici projekta prisutnima su se obratili pomoćnik ministra za elektronske komunikacije u  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, prof. Irini Reljin, savetnik ministra u  Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, mr Biljana Marić, potpredsednik Izvršnog odbora Društva matematičara Srbije i profesor na Matematičkom fakultetu, dr Filip Marić, Dragan Satarić, jedan od osnivača Vikimedije Srbije i Bojana Satarić, autor i koordinator projekta, nakon čega je usledila multimedijalna prezentacija učenika Škole EPA o broju PI, kao i kraći performans u vezi sa decimalama tog broja.

Facebook komentari: