Obeležen Dan informatičara Srbije

U Beogradu je 18. novembra 2020. održan onlajn skup “Dan informatičara Srbije” koji se organizuje kao sećanje na 18. novembar 1960. kada je promovisan računar CER 10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Institutu Mihajlo Pupin. Naša tadašnja zemlja, Jugoslavija, je bila jedna od šest u svetu gde su postojala znanja, interes države i potrebe da se proizvede digitalni računar. Projektovanje i proizvodnja digitalnog računara je tada predstavljalo vrhunski naučni i tehnološki poduhvat.

PCPress.rs Image

60 godina od prvog domaćeg digitalnog računara CER 10

Učesnike skupa su pozdravili: Vladan Atanasijević predsednik Upravnog odbora Društva za informatiku Srbije i Sava Savić pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i tekekomunikacije.

Nakon uvodnih obraćanja, prikazan je film „60 godina od prvog domaćeg digitalnog računara CER 10″. Snimanje filma su organizovali Društvo za informatiku Srbije i portal „Telegraf.rs“. Snimljeni su razgovori sa prof. dr Nedeljkom Parezanovićem, profesorom Beogradskog univerziteta u penziji, prof. dr Sanjom Vraneš, direktorom Instituta Mihailo Pupin, Vladanom Atanasijevićem, menadžerom iz kompanije „ComTrade“ i Nikolom Markovićem, predsednikom Društva za informatiku Srbije.

Iz filma su potekle poruke da ovaj veliki jubilej treba iskoristiti za još masovniju digitalizaciju poslovanja, proaktivniju ulogu države u razvoju digitalne Srbije, stalno unapređivanje IT obrazovanja i dvocifreni razvoj IT tržišta u Srbiji. 

Povodom ovog jubileja urađena je monografija „60 godina od prvog digitalnog računara u Srbiji – digitalizacija koja teče“. Objavljeno je 25 priloga u kojima se komentariše protekli period ali i najavljuju novi trendovi. Urednici monografije su prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija i Nikola Marković. Monografiju su predstavili recenzenti: prof. dr Milo Tomašević sa Elektrotehničkog fakulteta i dr Dušan Starčević, profesor emeritus.

PCPress.rs Image

Dobitnici plaketa

Na kraju skupa prof. dr Dragana Bečejski Vujaklija je objavila dobitnike plaketa DIS za najbolje informatičke rezultate u 2020. godini. Dobitnici plaketa su:

  • PLAKETA DIS-a za inovativan „start up“ poduhvat je dodeljena: za projekat „Vendor lever“ – Tele Go d.o.o.
  • PLAKETA DIS-a za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu je dodeljena: za projekat „Leak Hunter – sistem za detekciju curenja tečnosti iz magistralnih cevovoda“ – Netico Solutions d.o.o.
  • PLAKETA DIS-a za razvijen i primenjen IT proizvod ili informatičku uslugu je dodeljena je za aplikacije: „eSanduče“ i „Onlajn zakazivanje termina za PCR testiranje na lični zahtev“- Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vlada Republike Srbije.

PCPress.rs Image

Više informacija o dodeljenim priznanjima možete pronaći na sajtu www.dis.org.rs.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: