TrendMicro

Obeležen Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u“

U finalu takmičenja „Uhvati ideju”, prvo mesto osvojile su učenice Osnovne škole „Veljko Dugošević“ iz Beograda, Natalija Mijatov, Andrea Simovski i Mia Srećković. Takmičenje, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije uz podršku kompanije Vip mobile, održano je povodom obeležavanja Međunarodnog Dana devojčica u IKT-u, s ciljem da se devojčice osnaže prilikom odabira budućih profesija, kao i da se podstaknu da, pri razmišljanju o profesionalnoj orijentaciji, budu vođene ličnim interesovanjima i talentima.

PCPress.rs Image

Nakon predstavljanja finalnih radova, žiri je odabrao pobednice, koje je Vip mobile nagradio pametnim telefonima, a nagrade im je uručila predsednik Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

“Digitalizacija je godinama u fokusu naše kompanije, i upravo zbog toga nam je zadovoljstvo da podržimo mlade nade koje već sada imaju šta da nam pokažu, a u budućnosti će, sigurna sam, dati svoj doprinos na tom polju. Raduje nas što ovo takmičenje okuplja tako veliki broj devojčica, koje su spremne da se suoče sa važnim izazovima i menjaju naš svet. U Vip-u polovinu zaposlenih čine žene, dok je oko 50% njih na rukovodećim pozicijama. Sve mi imamo posebno mesto u kompaniji i dobijamo snažnu podršku u razvoju karijere, takvu poruku želimo da pošaljemo svima onima koje žele da zakorače u IKT industriju”, poručila je Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište, Vip mobile.

PCPress.rs Image
Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište kompanije Vip mobile

Ovogodišnji Dan devojčica je najmasovniji do sada jer je preko 700 devojčica iz 30 opština u Srbiji uzelo učešće i posetilo kompanije u IKT sektoru ili pak one kojima rukovode žene, u njihovim lokalnim zajednicama”, izjavila je dr Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije. Za učešće na obeležavanju ovogodišnjeg Međunarodnog dana devojčica prijavilo se 90 osnovnih škola iz više od 60 opština. Tradicionalnom druženju sa uspešnim ženama iz više od 40 kompanija, prisustvovalo je preko 700 devojčica završnih razreda osnovnih škola širom Srbije.

Vip Dan devojčica se realizuje uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije i predsednika Vlade RS, Ane Brnabić koja je kao i prethodne, i ove godine počasna pokroviteljka projekta. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Centar Inventiva, SME Week, kao i kompanije Vip mobile, Izdavačka kuća Klett i Schneider Electric.

PCPress.rs Image
Ana Brnabić, predsednik Vlade Srbije

Međunarodni „Dan devojčica u IKT-u” ustanovljen je na nivou UN i obeležava se svakog poslednjeg četvrtka u aprilu. Udruženje poslovnih žena Srbije, kao začetnik u Srbiji,  ovaj dan obeležava  devetu godinu zaredom. U prethodnih osam godina kroz projekat je prošlo više od 8.000 devojčica u Srbiji. Projekat ima za cilj da devojčice osnaži prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, te da biraju svoj poziv i u netipično ženskim zanimanjima u sektorima poput informacionih tehnologija. Kako je ova decenija proglašena decenijom preduzetništva od strane Ministarstva privrede RS, želja organizatora je da devojčice podstakne da stiču svoja prva iskustva u preduzetništvu, kako bi to razmotrile kao karijernu opciju, inače zanemarenu u sistemu formalnog obrazovanja.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,