ePlaneta

Obične ribe strepe od ribe robota

Dizajnirana je robotska verzija ribe brancina, koja svojim zastrašujućim izgledom sprečava štetnu vrstu “komarac-riba” da se dalje razmnožava. Iako zvuči smešno, robotska riba izgleda komarac-ribi veoma jezivo i ometa je u razmnožavanju.

PCPress.rs Image

Gambusia holbrooki pod stresom

Gambusia holbrooki (istočna komarac-riba) invazivna je vrsta koja je raširena po svetu, kako bi jela larve komaraca i tako držala pod kontrolom komarce koji prenose zaraze. Međutim, one utiču loše na lokalnu faunu, jer žvaću repove domaćih slatkovodnih riba i punoglavaca, ostavljajući ih da uginu.

Operativni tim Univerziteta Zapadna Australija, na čelu sa Đovanijem Polverinom, kreirali su robotku ribu “Micropterus salmoides” (brancin) koja lovi komarce. Robot izgleda kao grabljivica i oponaša brancinovo ponašanje pri plivanju. Kontrološe se pomoću magneta.

Tim je sproveo niz eksperimenata u akvarijumu, zastrašujući istočnu komarac-ribu. Demonstrirao je kako robotska riba lovi komarce. Nakon niza eksperimenata, komarac-riba je počela da gubi na težini, menja oblik tela i plodnost joj je značajno opala, što utiče na brojnost ove vrste. Vremenom je primećeno da su mužjaci počeli da razvijaju jače repove, kako bi izbegli predatore, a ženke su počele da legu lakša jaja.

Pročitajte i:  Tečni kristali za robote koji menjaju oblik 

Smisao strategije plašenja je da se vrsta, umesto da se ubija, kontroliše. Iako robot-riba nije još uvek spremna za divljinu, radi se na verziji koja će se prilagoditi uslovima u divljini. Tome će prethoditi niz eksperimenata u prirodnim uslovima i zanimljivo ponašanje gambusia tek će biti zabeleženo. Promene su, međutim, moguće kako u jednom, tako i u drugom smeru. Određena osobina može postati učestala, ali zamislivo je i da se vrsta adaptira na nove komšije.

Izvor: newscientist

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: