Top50 Glas publike

Objavljena prva Android P verzija za developere

Oni koji vole Android operativne sisteme, već su dočekali proleće, a u obliku prve verzije novog Android-a P za developere.

PCPress.rs Image

Ažuriranje, koje je trenutno dostupno samo za Pixel uređaje, donosi poboljšanja kamere, bolja rešenja za notifikacije kada su u pitanju aplikacije za razmenjivanje poruka, te podršku za zarez na ekranu. Kao i prethodna ažuriranja, i Android P se radije koncentriše na poboljšavanje ključnih opcija ovog operativnog sistema, pre nego na kreiranje novih zabavnih funkcija. Ipak, postoji nekoliko promena kojima bi Android entuzijasti mogli da se obraduju.

Jedna od tih opcija je i mogućnost da aplikacije simultano pristupaju i prednjoj i zadnjoj kameri, a to bi trebalo da otvori niz novih mogućnosti za developere koji su koncentrisani na aplikacije koje koriste kameru, te će sada moći da imaju mnogo fleksibilniji pristup kreiranju aplikacija koje bi mogle da koriste dve kamere u isto vreme.

Kada su notifikacije u pitanju, korisnici će sa novom verzijom operativnog sistema u okviru obaveštenja moći da dobijaju više informacija, budući da ova sad uključuju i fotografije, stikere, te takozvanepametne odgovore,“ koji predviđaju na koji bi način korisnik mogao da odgovori na postavljeno pitanje.

Pročitajte i:  Android malver krade Facebook naloge

PCPress.rs Image

Jedna od opcija koja je privukla najviše pažnje je podrška za zarez na ekranu, a koja bi razvojnim timovima trebalo da olakša da kontrolišu kako njihove aplikacije izgledaju na sve većem broju uređaja koji podržavaju usek na displeju.

Tu su i mnoga druga poboljšanja koja su ostala u senci onih o kojima se najviše govorilo, a poput onih koja bi trebalo da produže trajanje baterije, te poboljšaju iskorišćenost memorije. Kada je privatnost u pitanju, Android 9 bi trebalo da se obračuna sa sumnjivim aplikacijama, te će njihov rad ubuduće biti značajno ograničen. Razvojni timovi koji požele da dođu do prve verzije Android-a P moraće ručno da je skinu, a iz Google-a kažu da je još rano da postane zvanični deo Android Beta programa.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,