BIZIT 2022

Objavljeni podaci o ličnosti 5 miliona građana, saznaje Share

Kako prenosi sajt Share konferencije, na sajtu Agencije za privatizaciju neovlašćeno objavljeni podaci o ličnosti 5 190 396 građana Srbije i preko 4 hiljade finansijskih dokumenata.

baza_header
Photo: Share

Tekstualna baza sa podacima o ličnosti 5 190 396 građana Srbije, uz više od 4 000 finansijskih dokumenata (ukupno preko 19 gigabajta sadržaja), bila je tokom protekle nedelje javno dostupna na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju Republike Srbije, utvrdila je SHARE Fondacija.

Iz ove Fondacije kontaktirali su Kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koja je hitno reagovala povodom ovog slučaja. Pristup bazi je onemogućen u petak, 12. decembra tokom popodnevnih časova, nakon što su prikupljeni dokazi i o svemu obaveštena Agencija za privatizaciju.

Značaj ovih podataka se ogleda i u činjenici da svaki korisnik Interneta na osnovu JMBG može potencijalno pretraživati druge javne elektronske baze kako bi došao do dodatnih podataka. Takođe, ukoliko neko sazna vaš JMBG, može da se prijavi na različite javne ili privatne elektronske servise koristeći vaš identitet.

“Nadamo se da će postupak koji je pokrenuo Poverenik otkriti sve aspekte ovog bezbednosnog propusta kako bi se utvrdila odgovorna lica, ali i podigla svest kod zaposlenih u javnom sektoru o odgovornosti za podatke o ličnosti koje čuvaju”, navodi se na sajtu Sharea.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  WhatsApp: Tajna velikog uspeha
eFakture

Tagovi: , , ,