N Central domination

Oblak kao neminovnost

Nešto što je juče izgledalo kao da se neće tako brzo desiti, prihvata se mnogo brže nego što je očekivano. Više se ne postavlja pitanje da li preći u cloud ili ne – čuvena analitička kuća Gartner u svojim analizama navodi da će do kraja 2020. čak 80 odsto manjih kompanija svoje poslovanje koncipirati na cloud tehnologijama. Digitalna transformacija uzima sve više maha, a u njoj ćete najbolje proći ako odaberete pravi oblak.

PCPress.rs ImagePoslovanje danas doživljava velike promene i suočava se s mnogim izazovima koji nastaju usled povećanja obima transakcija. Svedoci smo početka nove ere poslovnih rešenja u kojoj IT industrija briše granice, a poslovanje u oblaku preuzima primat i postaje lako dostupno svima. Manje firme bez velikog početnog ulaganja mogu da dobiju svetska rešenja po povoljnim cenama i modernizuju svoje poslovanje, dok će velike kompanije i dalje koristiti skuplja rešenja krojena po njihovoj meri.

Za mala preduzeća oblak je jedini izbor

ERP koji pokriva najveći procenat softverskih rešenja za podršku poslovanju, doživeće podelu na rešenja za mikro, mala i srednja i velika preduzeća, po našim standardima. Za prvu grupu cloud rešenja biće jedini logičan izbor jer će uz malu investiciju doneti svetsku poslovnu praksu i isprobane načine poslovanja, s tim što će takve kompanije imati obavezu da svoje poslovanje blago prilagode ponuđenim rešenjima. Uspešna realizacija cloud usluga podrazumeva ravnotežu sadržaja usluga, efikasnosti i troškova procesa. Za mala preduzeća koristi od oblaka i više su nego očigledne.

Pročitajte i:  Gartner predviđa usporeni rast prodaje čipova

Ponuda standardizovanih, dokazanih i pristupačnih poslovnih rešenja u oblaku raste iz dana u dan i dugoročno iznajmljivanje poslovnih rešenja i usluga tih preduzeća jedini je logičan izbor.

Šta je sa srednjim i velikim preduzećima?

Za velika preduzeća i ona čije se poslovanje smatra veoma specifičnim i dalje će postojati tailor‑made rešenja koja će biti skuplja.

U poslednjih nekoliko godina, diskusije o poslovanju preduzeća u oblaku uglavnom se fokusiraju na pitanja bezbednosti i pristupa informacijama. U stvari, to je često i osnovna dilema – možemo li da verujemo ovoj tehnologiji? Izbor cloud servisa podrazumeva i analiziranje investicionih odluka u vezi sa informacionim tehnologijama. Naša uloga je da se fokusiramo samo na pitanje sadržaja, usluga i cena, kao i mogućnost brzog prelaska na cloud.

Jednostavan scenario odlučivanja postoji samo pri iznajmljivanju platforme u oblaku (PaaS), gde se brzo i lako podešavaju parametri preduzeća. Srednja i velika preduzeća i razne organizacije uvek su bile suočene sa izazovom prilagođavanja svojih procesa standardizovanim rešenjima, tako da je iznajmljivanje poslovnih rešenja kao usluge iz oblaka (SaaS) malo veći zadatak.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Poslovni softveri i rešenja kao imperativ digitalizacije poslovanja

Lakši put do oblaka

Mnogi provajderi već rade prilagođena poslovna rešenja i usluge. Istovremeno, rapidno raste ponuda dodatnih aplikacija kojima specijalizovani partneri nude dodatne funkcionalnosti. Postoji nekoliko alata integracije koji omogućavaju sveobuhvatan proces podrške. Moguće je koristiti dve ili više različitih online usluga.

Pravi način je verovatno onaj u kome umesto svih funkcionalnosti u jednom rešenju, kompanija bira smislene kombinacije odgovarajućih poslovnih rešenja. Izuzetno je bitno da standardni servis može biti dopunjen raznoraznim dodatnim aplikacijama koje postoje na tržištu, a koje su slične onima na mobilnim telefonima. Naravno, rešenja u oblaku mogu da se povežu s lokalnim rešenjima i to može da bude odgovarajuća kombinacija.

Da li je hibridno rešenje najbolje?

Verovatno je tako… Rešenja treba da budu usmerena na poslovne vrednosti, ali i na tehnološke pretpostavke. Hibridna okruženja izuzetno su efikasna, a u nekim slučajevima i jedina rešenja. Čak i želje nekih kompanija da posluju isključivo u oblaku, iz različitih razloga, nisu moguće ili smislene. Logičan pristup je kombinacija lokalnih i cloud rešenja. Neka poslovna rešenja koja se na tržištu nude kao servis u oblaku mogu da postanu hibridna.

Pročitajte i:  Gartner predviđa usporeni rast prodaje čipova

Uloga IT sektora u oblaku zavisiće od toga šta su radili u konkretnoj firmi. Negde će se ona svesti samo na održavanje hardvera i sistema infrastrukture. U budućnosti će mašine voditi ljude u poslovanju i svakako im neće oteti posao. IT će u biznisu nastaviti da igra veoma važnu ulogu, koja će biti samo malo drugačija, a možda čak i važnija.

Oblak kao brz odgovor na potrebe tržišta

Način na koji kompanije posluju moraće da se menja. Svi govorimo o digitalnoj transformaciji i pristupu podacima iz bilo kog mesta i u bilo koje vreme. Cloud poslovna rešenja mogu brzo da odgovore na potrebe tržišta. Verujem da je srpska ekonomija prepoznala važnost korišćenja poslovnih rešenja i usluga u oblaku i više nego neke razvijenije ekonomije. Cloud pristup primorao je proizvođače da unaprede svoja rešenja, tako da su ove usluge moguće uz minimalne početne troškove. Najveće prednosti poslovanja u oblaku jesu razuman trošak za poslovno rešenje u oblaku i efikasnija usluga, koja je prethodno bila izuzetno skupa i samim tim dostupna samo većim igračima na tržištu.

www.adacta.rs

Ivan Đolić

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,