TrendMicro

Obnovljen ekonomski dijalog Japana i Kine

Kina i Japan obnovili su danas ekonomske pregovore na visokom nivou, nakon zastoja od skoro osam godina. Dve strane, predvođene ministrima spoljnih poslova, sastale su se u Tokiju na četvrtom Japansko-kineskom ekonomskom dijalogu na visokom nivou, od kojih je prvi takve vrste održan u avgustu 2010. godine, prenosi agencija AP.

PCPress.rs Image

Japanski ministar inostranih poslova Taro Kono je poručio da su se dve zemlje saglasile da bi potencijalni trgovinski rat mogao imati ozbiljne posledice po svetsku ekonomiju. “Delimo stav da će trgovinski rat, bez obzira na to koja država ga pokrene, imati veoma ozbiljne posledice po prosperitet međunarodne ekonomije”, rekao je Kono novinarima. Dodao je i da postoji mogućnost da Japan sarađuje sa Pekingom na kineskim projektima u okviru inicijative “Jedan pojas, jedan put”. “Prilično je moguća saradnja Japana s Kinom na različitim projektima iz te inicijative”, izjavio je on.

Ta inicijativa kineskog predsednika Xi Jinpinga, najavljena 2013. godine, ima za cilj izgradnju modernog “Puta svile”, koji će kopnenom i morskom trasom povezati Kinu sa jugoistočnom Azijom, centralnom Azijom, Bliskim istokom, Evropom i Afrikom. Kono i njegov kolega Vang Ji, koji je prvi kineski ministar spoljnih poslova na bilateralnim pregovorima u Japanu od 2009. godine, kopredsedavajući su ovim sastankom. Zabrinutost povodom trgovinskog spora između Kine i SAD konstantno je u porastu, nakon uzajamnih pretnji o uvođenju tarifa na različite vrste proizvoda.

Pročitajte i:  SAD optužuju Kinu za korišćenje zlonamernog softvera

Izvor: B92

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,