BIZIT 2022

Oboreno drugo najveće dark web tržište na svetu

Tokom poslednje operacije Evropol je uhapsio troje ljudi koji su osumnjičeni za upravljanje Wall Street Market-om, navodno drugim najvećim dark web tržištem na svetu. Tom prilikom su zaplenjeni serveri, te više od 550 hiljada evra u kešu, kao i velike sume u Bitcoin i Monero kriptovalutama.

PCPress.rs Image

Hapšenja su sprovedena kao deo Evropolove “Dark Web Team” operacije, te je poslednje hapšenje samo još jedno u nizu onih koja su doveli do toga da s poljulja dark web tržište. Osumnjičeni iz Wall Street Market mreže uhapšeni su u Nemačkoj, dok su u Finskoj uhapšene vođe mreže koja je bila poznata pod nazivom Silkkitie ili Valhalla, a u Sjedinjenim Američkim Državama sprovedena akcija koja je dovele do hapšenja dva velika dark web dilera opojnih supstanci.

Wall Street dark web tržište imalo je, kako tvrde u policiji, preko 1,15 miliona korisnika, te 5.400 onih koji su prodavali narkotike, malver, i druge ilegalne materijale. Iz Evropola ističu da su vođe ovog dela dark web tržišta planirale da napuste platformu, i sa sobom povuku sva sredstva korisnika, a nakon što je došlo do velikog priliva novih usera, pretpostavlja se zbog zatvaranja Dream Market-a, koji je bio najveće dark web tržište na svetu. Kada su korisnici 16. aprila otkrili da su ostali bez sredstava, nemačka policija je dobila informacije koje su dovele do hapšenja.

Pročitajte i:  Maliciozne Android aplikacije su velika opasnost

PCPress.rs Image

U poslednjih nekoliko godina policijski organi štirom sveta organizuju operacije koje ciljaju dark web tržišta – koja korisnicima nude način za bezbedne i anonimne transakcije preko Tor mreže – a tako što hapse organizatore. U nekim slučajevima su čak od kreatora preotimali tržišta, te ih ostavljali u funkciji, a kako bi prikupljali informacije o prodavcima i kupcima nelegalnih materijala.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,