BIZIT 2022

Očekuje se da se tržišna vrednost platforme Internet of Things uvećava svake godine

Očekuje se da će vrednost platforme Internet of Things (IOT) narednih godina da se uvećava za 35% godišnje, da bi do 2020. godine dostigla vrednost od 1,16 milijardi dolara.

PCPress.rs Image

Internet of Things (IoT), koji još zovu i Internet of Everything (IoE), sastavljen je od svih uređaja koji mogu da se priključe na mrežu, a sakupljaju, šalju, te funkcionišu prema podacima koje prikupljaju iz okruženja, koristeći ugrađene senzore, procesore i komunikacioni hardver. Ove sprave, koje se obično nazivaju „povezenim“ ili „pametnim“, mogu ponekad da „razgovaraju” sa drugim povezanim uređajima, u procesu koji se naziva machine-to-machine (M2M) komunikacija, a funkcioniše na osnovu podataka koje dobijaju jedne od drugih. Korisnici mogu da podešavaju ove gadget-e, daju im instrukcije ili pristupe podacima, ali uređaji uglavnom funkcionišu samostalno. Njihovo postojanje, te povezanost, je postalo moguće zahvaljujući komponentama koje su dostupne danas, te konstantnoj korisničkoj online prisutnosti, kako kod kuće, tako i na radnom mestu.

Izveštaji ukazuju na to da će najveći porast biti zabeležen u okviru business-to-business aplikacija, koje će moći da generišu do 70% potencijalne vrednosti platforme. Više od 73% izvršnih direktora različitih kompanija ili istražuje ili već primenjuje u trgovini ovu platformu. Proizvodnja, transport i trgovina predstavljaju polja u koja se najviše investira, dok osiguranje i kupovina beleže najveći porast u prilivu novca potrošača.

Pročitajte i:  Računar koji dete može da rasklopi

Trenutno je 8,4 milijarde različitih uređaja povezano na platformu, što je za 31% više nego 2016. godine. Mogućnost porasta prihoda od trgovine je najveći faktor za usvajanje IOT platforme, a regulacija propisa, na koju se još uvek čeka, najviše utiče na odluku da li će određena preduzetništva implementirati IOT u svoje poslovanje – sigurnost, standardi, te sposobnost različitih sistema za zajednički rad za sada najviše brinu preduzetnike.

Izvor: Fudzilla

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,