Od 1. januara elektronske građevinske dozvole

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će od 1. janura u celoj Srbiji početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole i da će taj sistem za korišćenje biti jednostavniji od fejsbuka.

zorana

“Mi smo ovo uradili za teritoriju cele Srbije, nema delova zemlje gde se ovo neće primenjivati”, rekla je Mihajlović, koja je zajedno sa novinarima isprobala sistem za elektronske građevinske dozvole u Građevinskoj školi “Branko Žeželj”, navodeći da će uhodavanje trajati do marta.

“Sigurno ćemo od marta početi u potpunosti da izdajemo elektronske građevinske dozvole”, rekla je Mihajlović.

Ona je kazala da se obučavaju treneri koji će obučavati predstavnike lokalnih smaouprava i da se ministarstvo zajednički trudilo sa NALED-om, USAID-om i GIZ-om da sve to bude vrlo jednostavno.

Mihajlović je podsetila da se Srbija ove godine popela na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja za više od 30 mesta navodeći da je cilj da sledeće godine budemo među prvih 20 ili 30 zemalja, čemu će svakako doprineti elektronska građevinska dozvola.

Pročitajte i:  Komentar: Digitalizacija kao podrška održivom razvoju

Mihajlović je tom prilikom obišla 32 polaznika iz lokalnih samouprava koje se obučavaju za upotrebu tog sistema.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je rekla da se softver još dorađuje i da je sistem urađen po iskustvima Makedonije, koja je reginalni lider po sistemima e-uprave zbog čega je na 12. mestu od 189 zemalja na listi Svetske banke po lakoći poslovanja.

Jovanović je rekla da će elektronsko izdavanje građevinskih dozvola doneti brojne koristi i uštede u vremenu i novcu i da smanji prostor za korupciju. Kako kaže, do kraja marta treba da se obuči oko 3.000 ljudi sa lokalnog i državnog nivoa.

Sistem će se nalaziti u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se preko sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.građevinskedozvole.rs

Zahteve će moći da podnesu samo lica koja poseduju elektronski sertifikat.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Pročitajte i:  Komentar: Digitalizacija kao podrška održivom razvoju

Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:

Tagovi:

One thought on “Od 1. januara elektronske građevinske dozvole

  • 15. January 2016. at 12:03
    Permalink

    Nama stalno neko nesto daje i poklanja. Ima li sanse da mi to sami zaradimo, a ne da moljakamo okolo. Jos je tuznije sto smo mi cak i ponosni na to sto primamo poklone. Tuzno.

Comments are closed.