Od 1. jula cene rominga u regionu niže za 27%

Regionalni sporazum o romingu potpisan je danas, 4. aprila, u Beogradu na drugom Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana, i omogućiće niže cene rominga od 1. jula ove godine. Sporazum su potpisali predstavnici šest zemalja Zapadnog Balkana, a u ime Srbije ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

PCPress.rs Image

U prvoj fazi, od 1. jula, cene rominga će biti niže za 27%, a od 1. jula 2021. roming bi trebalo a bude ukinut u zemljama Zapadnog Balkana. Sporazum predviđa da cene za minut razgovora ne mogu da budu veće od 22,4 dinara, cene poruke od sedam dinara, dok će maksimalna cena za prenos podataka biti 21,4 dinara, sve bez PDV-a. Cena rominga sa Albanijom biće umanjena za 85% jer Albanija do sada nije bila deo sporazuma koji su 2014. potpisale Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija i BiH.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da odluka da Srbija potpiše regionalni Sporazum o romingu nije bila laka u trenutku kada Priština krši regionalne sporazume. Potpisivanjem sporazuma o romingu Srbija šalje signal da pruža regionu šansu da bude prosperitetan i da ima drgačiju budućnost, rekla je premijerka novinarima ovom prilikom.

Pročitajte i:  YouTube TV i NBCU sklopili privremeni sporazum

“Najlakše i politički najoportunije bilo bi da ne potpišemo taj sporazum u vreme kada se neki drugi regionalni sporazumi, a pre svega CEFTA sporazum, krše već četiri meseca od strane Prištine”, istakla je Brnabić i dodala da cilj valsti u Srbiji nije da donosi lake i popularne odluke, već one kojima poručuje da će učiniti sve što može za stabilnost regiona. Prema njenim rečima regionalni sporazum o romingu je u interesu svih građana i privrede regiona.

Regionalni sporazum o romingu, kojim se od 1. jula snižavaju cene rominga na Zapadnom Balkanu potpisali su danas u Beogradu predstavnici Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

Izvor: Beta

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,