Od 3D modela do uputstva za izgradnju

Novi alat „Carpentry Compiler“ predstavlja korak napred u odnosu na uobičajene programe za 3D modelovanje. On je sposoban da nakon završenog procesa dizajniranja 3D modela napravi kompletno i detaljno uputstvo kako da se taj model napravi. Alat je osmišljen da bi pomogao stolarima prilikom proizvodnje novih, često komplikovanih proizvoda koji se sastoje iz velikog broja delova.

PCPress.rs Image

Program sistematizuje pravila koja se upotrebljavaju prilikom izrade proizvoda u smislu da predlaže koji materijali mogu da se upotrebe za određen deo, na kojim alatima je potrebno da se obrade i slično. Nakon toga kreira procedure – redosled obrade materijala kako bi se na kraju dobio željeni oblik ili objekat.

Korisniku ostaje samo da se brine o dizajnu proizvoda. Carpentry Compiler nudi uobičajen interfejs za 3D modeliranje, na kakve su korisnici već navikli. On dozvoljava da se kreiraju različiti oblici, da se modifikuju i „slažu“ sve dok se ne dobije konačan dizajn. Zatim sledi analiza tih oblika i odlučivanje koji je najbolji način za njihovo dobijanje, uzimajući u obzir materijale koje korisnik ima na stanju. Čak je moguće da se korisniku ponudi i više alternativa – jednostavniji način koji možda neće biti stopostotno identičan 3D modelu, ali će biti lakši i brži za izradu (i iskoristiće manje materijala), kao i detaljniji način koji u potpunosti prati dizajn, ali je komplikovaniji i sporiji za izradu. Interesantno je da se u zahtevu može naglasiti da delovi moraju da se spakuju u kutiju određene dimenzije, pa će i o tome voditi računa.

Program je prvi put predstavljen pre desetak dana na sajmu SIGGRAPH Asia, a nastao je na Univerzitetu Wašington.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,