Top50 Glas publike

Od algoritama se očekuje da poštuju ljudska prava

Koalicija grupa za ljudska prava, te nekoliko tehnoloških grupa, objavila je u Torontu novu deklaraciju koja se tiče standarda za mašinsko učenje, pozivajući vlade i tehnološke gigante da osiguraju da algoritmi poštuju osnovne principe jednakosti, a kako bi se onemogućila diskriminacija u bilo kojem obliku.

PCPress.rs Image

Nazvana je jednostavno „Toronto deklaracija,“ a dokument se fokusira na sprečavanje diskriminacije u okviru procesa mašinskog učenja, koji bi na taj način mogli da prekrše osnovna ljudska prava. Najavljena je kao deo RightsCon događaja, koji jednom godišnje okuplja tehnološke grupe, te one skupine koje se bore za ljudska prava.

Potpisnici su istakli da je neophodno da se povede računa o tome kako bi ove tehnologije mogle da utiču na položaj ljudskih bića u budućnosti, te zatražili da se zakonski definiše odgovorna strana u slučaju kršenja ljudskih prava tokom procesa mašinskog učenja. Deklaraciju su već potpisale organizacije poput Amnesty International-a, Access Now, Human Rights Watch-a, te Wikimedia Foundation, a u narednim danima se očekuje još potpisnika.

Pročitajte i:  PC Press video: Anonimnost na Internetu ne postoji, Nevena Ružić, Fondacija za otvoreno društvo

PCPress.rs Image

Iako ne predstavlja zakonsku obavezu, deklaracija je zamišljena kao putokaz za vlade i kompanije koje će se u budućnosti suočavati sa ovim problemima, a očekuje se da dokument u budućnosti postane još precizniji.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,