BIZIT Seminar

Od februara na Mašinskom fakultetu u Beogradu startuje master program Industrija 4.0

Od februara ove godine na Mašinskom fakultetu u Beogradu školovaće se prva generacija mašinskih inženjera za novu „industriju znanja“. Mašinski i Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu objavili su konkurs za upis studenata u prvu godinu master akademskih studija u školskoj 2019/2020. godini na zajednički studijski program Industrija 4.0.

PCPress.rs Image

Studijski program počinje u februaru, a prijava zainteresovanih kandidata traje od 1. do 13. februara na Mašinskom fakultetu u Beogradu, koji i sprovodi konkurs.

U prvu godinu studija biće upisano ukupno 35 kandidata. Od toga, 15 budžetskih studenata, petoro stipendista Inicijative „Digitalna Srbija“ i 15 samofinansirajućih studenata. Po završetku master akademskih studija Industrija 4.0, koje traju dve godine (4 semestra) i nose 120 ESPB, stiče se naziv Master inženjer mašinstva – informatičar.

Prijemni ispit nije predviđen, a redosled kandidata utvrđuje se na osnovu kriterijuma navedenih u konkursu. Konkurs je objavljen u Informatoru o uslovima prijema studenata na Master akademske studije – Industrija 4.0 i na sajtu Mašinskog fakulteta.

Master akademske studije Industrija 4.0 predstavljaju najsavremeniji koncept obrazovanja stručnjaka za industriju koju sačinjavaju tzv. „pametne“ fabrike i prvi je, takve vrste, na našim prostorima. Program je nastao kroz podsticaj Vlade Republike Srbije, a izabran je na javnom konkursu koji je, na ideju Inicijative ”Digitalna Srbija”, realizovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

PCPress.rs Image

„Misija ovog programa određena je potrebama nove generacije digitalizovanih proizvodnih preduzeća i njihovih lanaca snabdevanja širom sveta, kojima nedostaju visokostručni kadrovi sa multidisciplinarnim i interdisciplinarnim kompetencijama. Vizija je da ovaj program, kao jedan od prvih na prostoru Evrope, vrlo brzo postane vodeći u regionu, a i šire. Zato očekujemo veliku zainteresovanost studenata za naš studijski program“, istakla je prof. dr Vesna Spasojević Brkić, šef Katedre za industrijsko inženjerstvo i rukovodilac na polju akreditacije ovog studijskog programa.

„Po svom sadržaju, program Industrija 4.0 predstavlja „blend“ najnovijih naučnih saznanja iz oblasti proizvodnog mašinstva, industrijskog inženjerstva i informatike. Tokom studija studenti će sticati znanja, veštine i kompetencije u oblasti digitalizacije, proizvodnih postrojenja, distribuiranog upravljanja proizvodnjom, analize podataka i organizacije neophodne za dalji razvoj i digitalizaciju industrije i njeno prilagođavanje savremenim uslovima poslovanja i slično. “, rekao je prof. Babić Babić, šef Katedre za proizvodno mašinstvo i koordinator novog studijskog programa.

Na obrazovanju inženjera za Industriju 4.0 radiće 37 nastavnika i saradnika, od čega je 6 iz inostranstva, kao i 12 predavača iz privrede. Specifičnost programa je stručna praksa, koja se obavlja tokom druge godine studija. Za stručnu praksu, a zatim i izradu master rada studentima su na raspolaganju 23 kompanije.

Više informacija o ovom studijskom programu možete pogledati u Vodiču kroz master akademske studije Industrija 4.0, kao i Knjizi predmeta.

Izvor: Mašinski fakultet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,