Top50 Glas publike

Odakle dolaze vrhunski BeanZ espresso ukusi?

Brazil ili Nikaragva? Možda Kolumbija? Ovde ne govorimo o destinaciji iz snova koju biste mogli da posetite, već postavljamo pitanje odakle dolazi vrhunski espresso koji pijete. Drugo bitno pitanje koje treba postaviti jeste i da li je bitno odakle dolazi kafa. Odgovor bi bio da je izuzetno važno. Klima, sastav zemljišta, količina padavina, visina sadnje i još mnogo toga, utiče na ukus šoljice espresa.

PCPress.rs Image

Kafa je prva kalemljena biljka, čak i prva koja je prenesena širom sveta kako bi se uzgajala radi profita. Zarad njenog uzgajanja, napravljen je i prvi staklenik kako bi se stvorili idealni uslovi, jer je potreban visok procenat vlage, bez previše sunca. Zbog toga, kafa raste na svim kontinentima osim u Evropi, jer na starom kontinentu nije odgovarajuća mikroklima. Zrna kafe se uzgajaju uglavnom u geografskoj oblasti zvanoj „Pojas kafe”. Kako god da izaberete da ga nazovete, isti pojas kruži oko Zemlje i pokriva delove Amerike, Afrike i Azije. Nalazi se odmah iznad ekvatora i prostire se od severnog Meksika do zapada Mjanmara na istoku i jugu do Zimbabvea i Brazila.

Svaka od regija kafe ima jedinstven i upečatljiv profil ukusa i karakteristike arome, teksture i boja koje zajedno čine BeanZ premium espresso od 100% arabike. Hajde da zajedno otkrijemo razlike između nekih od vodećih zemalja kafe. Dobrodošli ste da u narednim redovima krenete sa nama na istraživačko putovanje, direktno do vaše šoljice BeanZ espresa:

Luiz Alberto – Brazil

Zemlja fudbala i sambe je takođe vodeći svetski izvoznik kafe i jedna od najvećih zemalja na svetu. Oblasti za uzgajanje kafe u Brazilu nalaze se u različitim delovima zemlje, tako da postoji širok spektar brazilskih profila ukusa. Kod kafe Beanz koja dolazi iz Brazila, lako ćete primetiti ukuse tamne čokolade, karamel slatkoću i primetnu cvetnost. Na farmi Luiz Alberta, odakle dolazi kafa, briga o zemljištu je sastavni deo procesa uzgajanja. Farma nazvana po njegovoj baki nalazi se na manjoj visini od globalnog proseka, što utiče na prirodu kafe i daje joj puno telo i relativno nisku kiselost. Poslednjih godina, na farmi Luiza Alberta uzgajaju se žuta burbonska zrna, posebna i nagrađivana podvrsta koja je postala veoma tražena širom sveta. Jedinstvenost ukusa žutog Burbona izražena je u aromi voćnog limuna i posebnom ukusu bobičastog voća i suvog grožđa.

PCPress.rs Image

Eduardo – Nikaragva

Eduardo je iz Nikaragve, zemlje u kojoj su pronađena najveća zrna kafe. On je predstavnik šeste generacije koja upravlja ovom porodičnom plantažom. Eduardo uspešno gaji visokokvalitetnu arabiku u specifičnoj mikroklimi, na visini između 1100 i 1200 metara, najpogodnijoj za rast ove sofisticirane vrste. Tradiciju čuva sušenjem sveže ubranih plodova na njihovom tlu, na nikaragvanskom suncu koje razvija snažan ukus u kojem se prepoznaje nota crne čokolade i slatkoća sušenog voća.

Marija – Kolumbija

Od kada pamti, Marija iz Kolumbije živela je uz kafu. Ona je najstarija u porodici od petoro dece, ćerka starih uzgajivača kafe. Godine 1979, kada je imala 10 godina, njeni roditelji su kupili farmu sa celom njihovom ušteđevinom, a ona je kao dete istraživala useve na plantažama.

„Kada su moji roditelji kupili farmu, cela porodica je angažovala njihovu pomoć. Svi smo sagradili kuću i svi smo posadili drveće kafe”, kaže ona. Svakog vikenda, cela porodica je radila zajedno na farmi. Ona i njen brat pohađali su školu koja je bila udaljena oko dva sata od kuće, a svakog dana su dolazili u školu na konjima. Međutim, sa 14 godina, Marija je prestala da pohađa školu jer je njen otac smatrao da su studije nepotrebne za devojčice i da bi ona trebalo da se prijavi za pomoć porodici radeći na farmi.

Kako kaže Marija, farmu je kupila od roditelja i odlučila da se osamostali. Naglašava da je to za nju „način delovanja preduzetnika, obezbeđivanje veće zaposlenosti za lokalno stanovništvo i takođe doprinos razvoju celog regiona”. Za petnaest godina koliko je u vlasništvu farme, posebno je ponosna na to što zapošljava mnogo žena i tako ih osnažuje, a i svoju ćerku uči tajnama profesije.

PCPress.rs Image

Svet kafe je bogat i raznolik, a takvim ga čine njena brojna porekla, berbe i karakteri. BeanZ premium espresso donosimo sa potpisom ljudi koji stoje iza nje, jer naši farmeri u svoju kafu unose i srce i dušu, da bi bila posebna. Slavimo prirodno poreklo kafe, plantaže na kojima rastu i ljude koji ih posvećeno gaje.

Inspirativne priče dolaze iz „zemalja kafe”, a ljubiteljima vrhunskog espresa ostaje da pronađu onaj koja odgovara njihovom ukusu, raspoloženju i načinu života. Isprobajte kafe sa različitih farmi širom sveta, uživajte u raskoši, konstantnoj smeni i raznovrsnosti BeanZ ukusa koji dolaze u nizu limitiranih serija – pojedinačno i u blendovima. Posetite sajt www.beanzcafe.co.rs i pretplatom na neki od paketa u ponudi, sa kafe aparatima ili bez njih, jednom mesečno na vašu adresu stiže paket kafe u zrnu po vašoj želji i meri, koji možete menjati u bilo kom trenutku.

Otkrijte priče farmera u jedinstvenoj BeanZ kafi istaknutog karaktera.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,