ASUS Zenbook

Odgovorne kompanije štite prirodne resurse

Život bez električne energije u 21. veku skoro je nezamisliv. Uz sve prednosti koje nam ona pruža, svet je za vrlo kratko vreme napredovao, da bi se pred našim očima u poslednjim godinama odvijale gotovo nestvarno brze tehnološke promene koje temeljno menjaju naše živote. Ali sa druge strane, prema podacima Ujedinjenih nacija, gotovo 800 miliona ljudi na svetu nema pristup električnoj energiji.

PCPress.rs Image

Budući da se očekuje dodatni rast populacije u narednim decenijama, globalnoj ekonomiji će biti neophodni novi izvori energije kako bi se obezbedio dalji rast. Za zaštitu životne sredine i odgovoran odnos prema resursima neophodno je da ta energija bude proizvedena na ekološki odgovoran način. O značaju ispunjenja ovog zadatka govori i činjenica da su Ujedinjene nacije kao jedan od svojih 17 ciljeva održivog razvoja imenovali dostupnu i čistu energiju.

Ove činjenice stavljaju moderne energetske kompanije pred kompleksan zadatak. S jedne strane, tržištu treba da isporuče nove, sve veće količine energije, dok istovremeno rastu zahtevi da ta proizvodnja ujedno donese i pojačanu zaštitu životne sredine i odgovoran odnos prema prirodnim resursima. Ovaj cilj nije moguće ispuniti bez upotrebe modernih tehnologija i inovacija, pa se kompanije okreću rešenjima koja daju i ekonomske i ekološke koristi.

NIS doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije

Kao jedna od najvećih energetskih kompanija u jugoistočnoj Evropi, NIS, od 2013. godine sprovodi program kogeneracije ili, jednostavnije rečeno, izgradnje malih elektrana na naftnim i gasnim poljima. U tim postrojenjima se, iz gasa koji je ranije spaljivan na baklji, jer je bio lošijeg kvaliteta, proizvodi toplotna i električna energija. U ovaj program NIS je uložio preko 20 miliona evra, a njegovim sprovođenjem se doprinosi energetskoj stabilnosti Srbije zbog proizvodnje veće količine struje, dok se upotrebom gasa smanjuju emisije u atmosferu.

NIS je istovremeno i prva velika naftna kompanija u našoj zemlji koja je u maloprodajnu mrežu uvrstila i komprimovani prirodni gas (KPG) kao pogonsko gorivo za automobile. Prednosti ovog gasa su brojne – njegovim korišćenem ostvaruje se značajna finansijska ušteda. Istovremeno, emisija gasova je znatno umanjena, dok se omogućava i lakši start i bolje performanse motora. Zbog teške zapaljivosti KPG značajno povećava bezbednost na putu, a sve ove karakteristike čine da stručnjaci ovaj gas nazivaju i gorivom budućnosti. Pored toga, komprimovani prirodni gas za industrijsku potrošnju, koji se proizvodi u NIS-ovom postrojenju na gasnom polju Ostrvo, ima značajnu ulogu u obezbeđivanju nove energije za razvoj domaće privrede, čime se obezbeđuje energetska stabilnost naše zemlje, ali i podstiče odgovorno ponašanje prema prirodi. Pored toga, NIS je na svoje izabrane benzinske stanice na autoputevima u Srbiji uveo i uslugu punjenja električnih automobila, prateći globalne trendove.

Ekološki način proizvodnje energije i odgovorno korišćenje resursa jedini su način za kreiranje energetski održive budućnosti koja predstavlja budućnost u kojoj svi želimo da živimo. Kako u NIS-u navode, kompanija svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN, a razvoj inovativnih rešenja koja doprinose zaštiti životne sredine alat je za dostizanje strateških ciljeva kompanije.

Facebook komentari:
SBB