Održan Infosec 2015

Sedma regionalna konferencija o informacionoj bezbednosti, a treća po redu u Srbiji „TeleGroup Infosec 2015” koja je održana 23. aprila u Beogradu, predstavila je najsavremenija tehnološka rešenja za zaštitu ICT sistema od hakerskih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija na internetu.

infosec

Predstavnici vodećih svetskih kompanija u oblasti informacione bezbednosti kao što su IBM, Check Point, F5, Gemalto, Trend Micro i Verimatrix su zajedno sa predstavnicima kompanije TeleGroup, sa više od 250 učesnika podelili znanja i iskustva o aktuelnim rešenjima za zaštitu mreža, podataka, Cloud okruženja i aplikacija. Konferenciju je otvorio gospodin Saša Živanović načelnik odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, istakavši značaj strateške saradnje državnog, javnog i privatnog sektora u suzbijanju viskokotehnološkog kriminala kao i preventivne zaštite IT resursa dajući akcenat na praktičnim primerima kako reagovati u situaciji kada je IT ekosistem već napadnut.

„Era digitalne ekonomije i svakodnevno korišćenje računara, pametnih telefona, tableta i društvenih mreža, zahteva da obezbedimo maksimalne uslove za zaštitu ličnih i drugih podataka od zloupotreba na internetu. Poslovni korisnici i državne institucije treba da omoguće još veću zaštitu svojih IT i komunikacionih resursa od ciljanih napada, kompjuterskih virusa i drugih oblika zloupotreba informacija. Naš je zadatak, kao kompanije koja se bavi naprednim IT sigurnosnim sistemima, da pored najsavremenijih rešenja, obezbedimo i kontinuiranu edukaciju u cilju podizanja svesti šire javnosti o važnosti preventivne zaštite od sajber kriminala”, rekla je Diana Gligorijević, direktor marketinga kompanije TeleGroup.

Efikasna zaštita mreža i podataka podrazumeva korišćenje specijalizovanih uređaja i softverskih aplikacija direktno na mreži korisnika koji služe da na vreme uoče, zaustave i otklone pretnje i tako spreče značajne finansijske gubitke kompanija ili institucija, kao i gubitak poverenja korisnika, reputacije, krađu podataka, identiteta i sl.

“Naše strateško opredjeljenje je da, pored ponude adekvatnih rešenja, najdirektnije radimo na povećanju uticaja i podizanju svesti šire javnosti o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbednost koju možemo smatrati osnovom ekonomske i društvene stabilnosti svake države. Kompanije, pa i institucije u regionu još uvek nemaju razvijenu svest o važnosti zaštite podataka i još se vode naivnim razmišljanjem da se hakerski napad neće desiti baš njima. Stvarnost je međutim, da se napadi dešavaju i da je za oporavak sistema potrebno mnogo više ne samo vremena već i finansijskih sredstava. Saniranje štete na kraju je skuplje od blagovremene implementacije sistema zaštite”, rekao je Dalibor Ratković, regionalni direktor prodaje ICT rešenja kompanije TeleGroup.

O konferenciji

TeleGroup Infosec konferencija je pokrenuta sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbednosti regiona zapadnog Balkana i pretenduje da postane jedan od najznačajnijih IT Security događaja na ovim prostorima. Kao IT kompanija koja se bavi sigurnosnim tehnologijama, želeli smo da podržimo napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbednosti kao najznačajnijem resursu svake države kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u sajber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. U tom smislu je neophodno sistemsko uvođenje mehanizama zaštite od sajber kriminala, što je zajednička odgovornost državnih struktura i privrede, gde se od IT kompanija očekuje da obezbede kvalitetna rešenja.

Prva Infosec konferencija održana je 2011. godine u Republici Srpskoj. Do danas je održano ukupno sedam konferencija na tržištu Srbije i Republike Srpske, jer se od 2013. godine konferencija održava dva puta godišnje na oba tržišta. Plan je da se u narednom periodu konferencija organizuje i na ostalim tržištima na kojima je TeleGroup poslovno prisutan.

Detaljnije o ovogodišnjem Infosecu možete pročitati u majskom izdanju PC Pressa.

Facebook komentari: