Zebra

Održan osmi IDC Roadshow

Kompanija IDC održala je u četvrtak, 4. aprila, u hotelu Hyatt svoju IT Security Datacenter Transformation Roadshow 2013 konferenciju.

photo (1)Na osmom po redu IDC Roadshow događaju, govorilo se o temama kao što su opšti trendovi na tržištu datacentara u centralnoj i istočnoj Evropi, optimizacija troškova, integrisanje novih rešenja iz oblasti energetske efikasnosti i modernizacija, kao i novi trendovi u doba Cloud Computinga i Big Data Secure Enterprisea.

U segmentu zaštite enterprise mreže mnogo se toga promenilo sa prvim talasom konzumerizacije o kome je govorio Dalibor Kruljac, Dell SonicWALL Regional Manager za region CEEP. Pomenuti prvi talas konzumerizacije nastao je sa društvenim mrežama i webom 2.0, primarni uređaj više nije fiksni nego mobilni, prenosiv, a sve zastupljeniji je trend BYOD (Bring Your Own Device). Poslovi se prelivaju i u privatni segment, na lične uređaje, ali se i poslovni uređaji koriste u privatne svrhe.

Podaci koje ima kompanija Dell pokazuju da se 25 posto internet saobraćaja u kompaniji ne odnosi na posao, a da najveći deo odlazi na društvene mreže, što predstavlja dodatni izazov pri zaštiti mreže. Njihovi podaci pokazuju i da 51 posto kompanija kaže da je imalo bar jedan sigurnosti upad u svoje sisteme u poslednjih godinu dana.

Pročitajte i:  Cloud computing smanjuje emisiju CO2 za milijardu metričkih tona

Propusti su očekivani, rekao je Kruljav, a zaštitu ne bi trebalo da zanemare ni manje kompanije. U današnjoj situaciji tradicionalno malveri ne pružaju adekvatnu odbranu, već je potrebno se okrenuti novog generaciji firewalla, zaključio je on.

Hakeri konstatno pokušavaju da pronađu nove načine da uđu u infrastrukturu, a 2012. godina bila je poznata po brojnim napadima. Kompanije se dele samo na one koje su bile hakovane i koje će tek biti, smatra Edin Rizvanbegović, sales manager kompanije Check Point za adriatic regiju.

Govoreći o rezultatima izveštaja Check Point 2013. Secure, on je rekao da je 63 posto organizacija inficirano botovima, među kojima su u 2012. godini najpoznatiji bili Zulangi, Zeus, Juasek, a najviše malvera tokom prošle godine dolazimo je iz Amerike.

Prema njegovim rečima, kompanije bi trebalo da razmotre korišćenje P2P aplikacija, društvenih mreža ili takozvanih anonymizeri (kakav je Tor), koji predstavljaju dodatnu pretnju bezbednosti.

Među govornicima bio je Attila Szarka, Business Develompment Manager, Data Center Solutions Schneider Electric IT Business, Central East Europe & Israel, koji je govorio o mogućnostima povraćaja investicija sa Struxureware rešenjem za data centre DCIM. Rešenje StruxureWare za Data Centere DCIM suite je osnovna alatka koja može da se uhvati u koštac sa izazovima sa kojima se danas susreću menadžeri data centara. S obzirom na to da postoji sve veći pritisci od smanivanja troškova i dostupnosti data centara neophodno je da operateri pronađu delikatni balans izmeðu visoke efikasnosti i bolje IT produktivnosti.

Pročitajte i:  Cloud computing smanjuje emisiju CO2 za milijardu metričkih tona

Pretnje po IT bezbednost nikada neće nestati, smatra kaže Atila Madai, Country Manager, IDC Adriatics Srbija.”ulaganja u IT bezbednost će uvek biti neophodna za kompanije svih veličina. S obzirom na to da se podaci u doba cloud computing-a nalaze u “oblaku”, oni su dostupni sa svakog mesta gde postoji pristup internetu, samim tim IT bezbednost dobija posebnu važnost”, rekao je on.

Partneri konferencije bile su kompanije Dell, Check Point i APC, a PC Press bio je jedan od medijskih partnera.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,