Top50 Glas publike

Održan panel “Vreme startapa u Srbiji”

U subotu, 6. septembra, u UK Parodbrod, održana je panel diskusija na temu „Vreme startapa u Srbiji“, a organizator je bio ICT Hub.

Panel diskusija na temu Vreme startapa u Srbiji

 

Učesnici ove debate bili su Kosta Andrić, direktor projekta ICT Hub, Aleks Čović, program koordinator ICT Hub-a, Nebojša Lazić, partner u StartLabsu, Nikola Vučićević, preduzetnik i osnivač Brides2Bride, Zoja Kukić, koordinator Start·ita, Rade Joksimović, preduzetnik i CEO Loyalisa i Slobodan Popović, direktor za velike projekte u Orion telekomu.

Ono u čemu su se svi učesnici složili je da je podrška prilikom započinjanja IT biznisa ključna i neophodna, kao i da se ICT Hub pojavio u pravom trenutku na domaćoj startap sceni, kada postoji dobra osnova za dalji razvoj ove zajednice, u pogledu prilika za obrazovanje i biznis edukacije, a posebno u pogledu umrežavanja i povezivanja sa drugim centrima tehnološkog preduzetništva.

Kosta Andrić, projektni direktor ICT Hub-a, rekao je da su u toku finalne pripreme za svečano otvaranje, a da se prvi stanari u ICT Hub-u očekuju posle prvog oktobra. On je iskoristio ovu priliku i pozvao sve punoletne građane Srbije koji imaju ideju iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i želju da tu ideju realizuju kroz spostveni biznis, da iskoriste poslednju šansu i prijave se na konkurs, koji traje do 16. septembra 2014. godine.

Pročitajte i:  NLB Komercijalna banka: Bez podrške mlade kompanije ne mogu brzo da idu napred

Nebojša Lazić, jedan od partnera u StartLabsu, istakao je na panelu da je u Beogradu generalno malo coworking prostora u odnosu na veličinu i potrebe zajednice. On je rekao i da je danas teško naći dobre startape, sa kvalitetnom idejom, i da se na kraju uglavnom sve svede na copy paste sistem. Kada je govorio o odnosu uspelih startapa i onih koji propadnu, istakao je statistiku da 9 od 10 startapa propadne, ali da ono što je zapravo važno i što se računa je da 9 od 10 preduzetnika uspe.

Tokom panela i sami preduzetnici su bili saglasni u tome da treba raditi na daljem širenju i osnaživanju zajednice, kao i na motivaciji mladih za ulazak u preduzetničke vode. Nikola Vučićević, preduzetnik i osnivač Brides2Bride, poručio je budućim kolegama da se fokusiraju na to da naprave proizvod koji su ljudi spremni da plate, kao i da svoju ideju treba da realizuju korak po korak i da njihov fokus bude usmeren na to kako zaraditi 100 eura jer, kako i sam kaže, ukoliko zaradiš 100, znaćeš da zaradiš i 1.000, a ukoliko umeš da zaradiš 1.000, umećeš i 10.000. Nikola je onima koji su tek na početku poručio da ukoliko se i odluče da uđu u priču preduzetništva, bar prvih 6 meseci omoguće sebi stalne prihode sa strane uz neki drugi posao. Rade Joksimović, preduzetnik i CEO Loyalisa, svojim govorom tokom panela nastojao je da ohrabri mlade ljude svojim ličnim primerom. On je pre pet godina sa ukupnim ulaganjima od svega devet dolara pokrenuo svoj startap, koji je dalje prodao američkoj kompaniji samo nakon 18 meseci od njegovog osnivanja.

Pročitajte i:  NLB Komercijalna banka: Bez podrške mlade kompanije ne mogu brzo da idu napred

„Neuspeh je ok, a nisi uspeo samo kada odustaneš“, rekao je za kraj Aleks Čović, program koordinator ICT Huba.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,

2 thoughts on “Održan panel “Vreme startapa u Srbiji”

 • 8. September 2014. at 22:17
  Permalink

  Dragi Nenade, ako se manifestacija naziva “Vreme startapa u Srbiji”, kako mislite da bi bilo zgodno to prepevati, a da vama bude po volji? Ubuduće se uključite u organizaciju ovih manifestacija, pa će i nazivi biti prikladniji i, uopšte, “sve će da može”…

 • 8. September 2014. at 20:07
  Permalink

  “Vreme startapa” kakva predivna srpska reč!!!
  Može li malo pismenije da se pišu članci?

Comments are closed.